PREMIJER ZAKLJUČIO

Hrvatski zdravsteni sustav spreman je za svinjsku gripu

28.04.2009 u 12:27

Bionic
Reading

Premijer Sanader, ministar zdravstva Milinović i ministar poljoprivrede Pankretić nakon zajedničkog su sastanka Hrvatima poručili da nema mjesta panici i da je naš zdravstveni sustav spreman za moguću pojavu svinjske gripe

U Hrvatskoj imamo 460.000 antivirusnih lijekova u zalihama, a Sanader je najavio kupovinu još 100.000 antivirusnih lijekova. Podsjetio je da u Ministarstvu gospodarstva još od epidemije ptičje gripe djeluje krizni stožer, koji će i u ovome novom slučaju pratiti razvoj događaja.

Izdane su i upute domaćim zračnim lukama, slijedom smjernica Europske komisije prema kojima nema potrebe za strogim pregledom putnika, ali će se dijeliti leci s uputama kako se ponašati osjetite li simptome gripe, najavio je predsjednik Vlade.

'Na snazi je 4. stupanj pripravnosti, svi sumnjivi slučajevi bit će izolirani dok se ne potvrdi dijagnoza', otkriva ministar zdravstva ističući da se u slučaju pojave bolesti, kod koje inkubacija traje najviše sedam dana, već pri prvoj pojavi simptoma gripe oboljeli mora javiti u najbližu ustanovu za javno zdravstvo. Neće biti nikakve organizirane karantene u ovome prvom valu priprema, nego samo boravak u kući, naglasio je. Ministar zdravstva Milinović poručio je hrvatskoj javnosti da je osigurano 2500 doza antivirusnih lijekova za djecu, a pokaže li se potrebnim, ići će se u daljnju nabavku.

Svinjskom gripom uznemirene hrvatske seljake nastoji smiriti i resorni ministar Božidar Pankretić, poručujući da se domaćih svinja ne treba bojati. Više se treba bojati ljudi koji dolaze u Hrvatsku, istaknuo je Pankretić te dodao da je preventivno zabranjen svaki uvoz životinja, ali i proizvoda iz zemalja Sjeverne i Južne Amerike, piše Večernji list.