prvi kontingent

Hrvatski vojnici ispraćeni u NATO misiju na sjeveru Poljske

  • Autor: V. Mo. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.10.2017 14:24
  • Objavljeno 12.10.2017 u 14:24
Ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta u Poljsku

Ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta u Poljsku

Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ispratio je u četvrtak u bjelovarskoj vojarni Bilogora Prvi kontigent Oružanih snaga RH, u okviru borbene skupine, pod vodstvom SAD-a, u sklopu misije ojačanja prednje prisutnosti NATO-a u Poljskoj

Koncept ojačane prednje prisutnosti usmjeren je na podizanje sigurnosti građana NATO saveza na tom području, a sudjelovanjem u tim aktivnostima članice NATO-a dokazuju jedinstvo, sposobnost i spremnost za obranu integriteta i suvereniteta granica, istaknuto je.

Ujedno je potvrda svim članicama kako se mogu pouzdati da će NATO izvršiti svoju temeljnu zadaću, kolektivnu obranu svih zemalja članica od mogućih prijetnji, rečeno je. 

Prvi hrvatski kontingent u sklopu borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih  Država (HRVCON eFPBG-USA) uključuje do 90 pripadnika Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske s bitnicom SVLR - samovoznih višecijevnih lansera raketa, te stožerno osoblje i potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem, opremom i vozilima.

Početak razmještaja u Poljskoj planiran je od listopada 2017., sa sposobnošću rotacije nakon šest mjeseci. Zapovjednik prvog hrvatskog kontingenta borbene skupine pod vodstvom SAD-a je bojnik Ivan Užarević.

  • +19
  • +16

Ispraćaj 1. hrvatskog kontingenta u Poljsku

Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

'Prije svega kao sudioniku Domovinskog rata drago mi je što se Hrvatska vojska razvija na pravi način. Hrvatski vojnici spremni su i uvježbani za ovu zadaću. Hrvatska je članica NATO-a od 2009. godine, a sada smo došli u poziciju da šaljemo naše vojnike u Poljsku. Znamo da su Poljaci naš prijateljski, bratski narod s kojima dijelimo puno zajedničkih vrijednosti i meni je drago što smo spremni jedni drugima pomoći', istaknuo je ministar Krstičević.

Ispraćen 1. hrvatski kontingent EFP u Poljsku

Autor: MORH

Misiju je usporedio s nogometnom utakmicom u najvišoj ligi.

'To vam je kao u nogometu. Svakoga dana trenirate, a nemate priliku zaigrati. Mi ćemo sada u Poljskoj imati priliku da sve što radimo u Hrvatskoj napravimo i u Poljskoj, ali u borbenoj skupini s najboljima', dodao je.

Pročitajte i ovo:

> Pogledajte zajedničku vježbu hrvatskih i britanskih vojnika

> Hrvatski piloti prvi puta samostalno gađali iz Kiowa

> Svjetski stručnjaci presudili je li jača hrvatska ili srpska vojska

Ministar obrane Krstičević istaknuo je sa su 'naš ključan partner SAD', a tu su, dodao je, i naši saveznici iz Ujedinjenog kraljevstva, Rumunjske i domaćin Poljska.

'Riječ je o odličnoj, najboljoj skupini. Imamo priliku prenijeti ogromna znanja koja ima naša pobjednička Hrvatska vojska, a s druge strane i mi možemo nešto od naših saveznika i partnera, lekcije za daljnji razvoj sposobnosti',  naglasio je Krstičević.  

Načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov

Načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov

Izvor: Cropix / Autor: Željko Hajdinjak

Hrvatski sabor donio je 30. lipnja 2017. Odluku o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u aktivnosti ojačane prednje prisutnosti NATO-a u okviru borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država (eFPBG — USA) u Poljskoj.

Konkretna implementacija koncepta ojačane prednje prisutnosti provodi se kroz razmještanje ukupno četiri borbene skupine savezničkih snaga u zemljama u istočnom dijelu Saveza - Litvi, Latviji, Estoniji i Poljskoj. 

Navedene četiri borbene skupine pod vodstvom četiri vodeće države — Kanade (Latvija), Njemačke (Litva), Ujedinjenog Kraljevstva (Estonija) te SAD-a (Poljska) —  bit će sastavljene od multinacionalnih savezničkih snaga (Albanije, Belgije, Danske, Hrvatske, Francuske, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rumunjske, Slovenije te Ujedinjenog Kraljevstva).

 Aktivnosti borbenih skupina koordinirat će multinacionalno zapovjedništvo smješteno u gradu Elblagu na sjeveru Poljske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!