REGEA U BRUXELLESU

Hrvatski uspjeh: Svečana energetska uvertira ulasku u EU

18.01.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Europska unija odabrala je Regionalnu energetsku agenciju Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) za organizaciju velike konferencije o održivoj energiji u Bruxellesu 22. siječnja. Na konferenciji o ulaganjima u uspješne energetske projekte predstavnici hrvatskih županija, gradova i organizacija susrest će se s vodećim ljudima EU-a zaduženim za energetske i razvojne projekte

U REGEA-i kažu da nije čudno što je Europska federacija agencija za energiju i okoliš odlučila da upravo ta zagrebačka organizacija sa 22 zaposlena u uredima u Karlovcu i Zagrebu priredi ovaj projekt. Europska komisija 2011. godine proglasila ih je najboljom europskom energetskom agencijom u kategoriji informacijskih projekata za projekt 'I ja mogu imati solarne kolektore', u kojem su građanima sufinancirali ugradnju te tehnologije. Zatim je europsko udruženje EUROSOLAR lani u Berlinu dodijelilo Europsku solarnu nagradu, a 2011. nagrađeni su s Global Energy Awardom, svojevrsnim energetskim Oscarom.

Tina Opalić, voditeljica međunarodne suradnje u REGEA-i, kaže da ovakve agencije samo inovativnim pristupom mogu iskočiti iz mase bezbrojnih projekata koji se odvijaju u Europskoj uniji.

'Pametnim izborom projekata EU-a u kojima sudjelujemo kao partner te projektima osmišljenim pod našom kapom, dokazali smo da isključivo sinergijom sudionika svih, od građana do predstavnika vlasti, možemo ostvariti prekretnicu u korištenju energije. Možda je to mala prekretnica za cjelokupnu energetsku politiku EU-a, ali za nas je bitna', ustvrdila je Opalić za tportal.

Sudjelovanje na konferenciji potvrdili su utjecajni predstavnici europskih institucija, poput Mercedes Bresso, potpredsjednice Odbora regija, Paula Hodsona iz Opće uprave za energetiku. Iz Hrvatske sudjelovat će Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Vesna Trnokop-Tanta, potpredsjednica HGK-a za gospodarstvo, Vladimir Drobnjak, šef hrvatske misije pri EU-u i drugi.

Na skupu pod nazivom 'Europske regije dočekuju Hrvatsku u EU – održiva energija za sve' oni će predstaviti praktične primjere najuspješnijih regija i energetskih agencija iz cijele Europe, uključujući jugozapadnu Englesku, Gornju Austriju, Berlin, Baskiju i Irsku, kao predsjedavajuću zemlju EU-a u prvoj polovici 2013. godine.

Opalić kaže da REGEA ima vrlo dobra iskustva s irskim partnerima, što je bilo presudno u suradnji s ovom zemljom na dosadašnjim projektima.

'Njihova dobrodošlica znači nam puno i u poslovnom smislu. Proteklih pet godina sudjelovali smo u projektu, koji je EU financirao u Irskoj radi uspostavljanja prvog sustava područnog grijanja na biomasu. Kao partner projekta, bili smo izuzetno ponosni kad je projekt osvojio Globe Energy Award. Upravo zbog rada i znanja na tom projektu, 'kupili' smo ih pa su nam i vrata prema njihovim političkim predstavnicima uvijek otvorena. Na taj način pridobili smo i ostale uzvanike. To su naši dugogodišnji suradnici koji vjeruju u Hrvatsku kao zemlju stručnjaka i stoje iza nas', rekla je Opalić.

Osim zagrebačkog i karlovačkog ureda, Agencija od lani uređuje dvorac Bračak kraj Zaboka sa 18,7 milijuna kuna, što su osigurali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo regionalnog razvitka, fondovi EU-a i Kraljevina Norveška.

Više o predstojećoj konferenciji u Bruxellesu možete pročitati ovdje