predizborna utakmica

Hrvatski sindikati: Politika treba imati hrabrosti i teret prebaciti na bogatije dijelove društva

28.06.2020 u 14:35

Bionic
Reading

Matica hrvatskih sindikata poručila je u nedjelju kako politika treba imati hrabrosti te teret prebaciti na bogatije dijelove društva, treba više progresivnosti u oporezivanju svih oblika dohotka, prebacivanje poreza s potrošnje na nekretnine, imovinu i velika nasljedstva

"Teret teške krize ne smije se prelomiti samo preko leđa običnih građana i radnika niti hajkom na javne usluge koje su esencijalne za građane, posebno one siromašnije. Politika treba imati hrabrosti u većoj mjeri teret prebaciti na bogatije dijelove društva", poručuje se u priopćenju MHS-a.

Osvrućući se na predizborne programe političkih stranaka, iz MHS-a su poručili da su političke stranke u predizbornoj utakmici izgubile iz fokusa pitanja od najveće važnosti za građane.

"Što nas očekuje ako se predizborni planovi ostvare? Rezanje poreza kako bi se odobrovoljili neuspješni poduzetnici s jedne strane, a s druge strane balans javnih financija tražit će se u rezanju javne potrošnje pod prividom borbe protiv imaginarnih uhljeba koji nikad neće biti maknuti s državnog proračuna jer o njima ovise poluge političke moći", navode iz Matice.

Hrvatska treba više progresivnosti u oporezivanju svih oblika dohotka, prebacivanje poreza s potrošnje na nekretnine, imovinu i velika nasljedstva, no nažalost, tri najveće političke opcije ne nude takve ideje.

"Osim političke platforme Možemo, nitko drugi ne spominje uvođenje novih poreza koji ne bi pogađali prosječnog građanina, a mogli bi nadomjestiti potrebno umanjenje PDV-a", navodi se u priopćenju.

Smatraju da Platforma Možemo donosi primjeren okvir porezne politike u kojem se zalažu za ravnomjernije porezno opterećenje i više progresivnosti, uvođenje primjerenog oporezivanja nasljedstva i prebacivanje poreznog tereta na imovinu, što predstavlja zdrav balans između interesa poduzetnika i ostalih građana, između onih koji imaju više i onih koji imaju manje.

"U tom smislu Hrvatskoj je potreban porez na višak nekretnina, porez na internetske divove, zeleni porezi, porez na financijske transakcije privilegiranog bankarskog sektora", poručuju iz Matice.