ODGOVOR SINDIKATA

Sever: Nećemo dopustiti Vladi da ovo iskoristi za kupovanje vremena

20.09.2019 u 12:14

Bionic
Reading

Sindikalne središnjice Matica hrvatskih sindikata (MHS), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), održale su konferenciju za novinare o namjeri Vlade da u potpunosti prihvati izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju sadržane u referendumskom pitanju "Inicijative 67 je previše".

O temi su govorili predsjednici sindikalnih središnjica Vilim Ribić (MHS) i Krešimir Sever (NHS) te izvršna tajnica za socijalni dijalog i javne politike SSSH Ana Milićević Pezelj.

Sever je na početku presice istaknuo da je potporu inicijativi dalo više od 750 tisuća ljudi. Što je više nego respektabilna brojka, primijetio je potom i zahvalio se svima koji su u cijeli sustav bili uključeni.

Poručio je da su cijelu akciju radili zbog umirovljenika i radnika, a ne politike kako im se pokušalo imputirati, a koja se prilijepila uz Inicijativu 67 je previše kada je skužila da će joj to koristiti.

'Djelovali smo autonomno', naglasio je.

Sever je kazao da su se pripremali u dva pravca da će se referendum održati i za neke druge opcije za koje su imali planove, a sve zbog neugodnih iskustava iz prošlosti..

'Oprezni smo i ne treba skakati na prvu', rekao je Sever na najavu Vlade da će prihvati sve njihove zahtjeve.

Kazao je da je osnovni razlog nepovjerenje i oni sa svojim planovima nastavljaju dalje. 'Uostalom naglasio je potpisi su predani i nalaze se u Hrvatskom saboru u proceduri i nemaju ih pravo povući', kazao je.

Pričekat će konačan rezultat poteza Vlade, a tek onda će se obratiti tijelima svojih sindikalnih organizacija koja samo mogu donositi odluke.

Istaknuo je da vlast ovo nema pravo koristiti za kupovanje vremena. 'Bude li se to pokazalo nećemo čekati nego ćemo nastaviti s akcijama', poručio je Sever.

Vilim Ribić je kazao da je čak razmišljao o osnivanju političke stranke u slučaju da se 750 tisuća ljudi koji su dali potpise za referendum iznevjere. Nada se da to neće biti potrebno.

Pohvalio se da su zahvaljujući sindikatima autoceste ostale u narodnom vlasništvu, outsourcinga gotovo nema ili je minimalan, a nada se i da se u mirovinu neće ići sa 67 godina što je stvarno previše.

'Smatramo da bi bilo demokratski dosljedno da se referendum provede', kazao je Sever i dodao da je sve pragma i s njihove i sa strane Vlade. Sindikati će biti sretni jer je ostvaren cilje, naglašava, a Vlada jer je izbjegla referendum.

  • +12
Sindikati održali konferenciju o referendumskom pitanju Inicijative 67 je previše Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Dodao je kako je ova odluka Vlade s aspekta Vlade koja brine o dobru jedne stranke, a ne s apekta one koja brine za vlastiti narod.

Sever je odgovarajući na pitanja novinara kazao da s ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem nemaju zašto sjedati za stol dok se ovo pitanje ne riješi.

Ribić je naglasio da je odluka na referendmu čvršća i trajnija i da bi zbog toga bilo dobro da se ide na referendum.

Ana Milićević Pezelj je objasnila da je sada loptica na Hrvatskom saboru koji će odlučiti kako dalje. Naglasila je da će se ostvariti sindikalni cilj ako se zakon usvoji, a ne i građanski.

'Građani imaju pravo reći na referendumu što su im proračunski prioriteti, a na ovaj način to im je uskraćeno', zaključila je te dodala kako sve izjave Vlade daju potvrdu onome 'što smo godinama govorili da ovaj problem leži u različitim zakonima, pa je prioritet njihovo usklađivanje'.