PODIJELA BEZ PODJELE

Hrvatski narodni sabor preuzima u BiH ulogu 'hrvatskog entiteta'

08.09.2015 u 16:06

Bionic
Reading

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić najavio je kako će ova institucija u potpunosti koordinirati hrvatsku politiku imajući svojevrsnu ulogu 'hrvatskog entiteta' dok, po njegovim riječima, ne dođe do ustavno-pravnog preustroja zemlje i uspostave većinske hrvatske federalne jedinice.

U izjavi koju su u utorak prenijeli mediji u Mostaru Ljubić je naveo kako su Hrvati u BiH u neravnopravnom položaju u odnosu na druga dva naroda, Bošnjake i Srbe, koji praktično dominiraju u Federaciji BiH odnosno Republici Srpskoj.

"Dok ne dođe do novog ustroja BiH, HNS i njegovo Glavno vijeće imat će ulogu 'hrvatskog entiteta' u BiH", rekao je Ljubić. Pritom je naglasio da govori u terminima entiteta pod navodnicima kako bi se izbjegla kriva tumačenja iz prošlosti kada se Hrvatima u BiH prišivao separatizam, čime je praktično sugerirao da će HNS biti svojevrsna vlada u sjeni bosanskohercegovačkih Hrvata.

Kazao je kako će na sjednicama Glavnog vijeća sudjelovati ubuduće i hrvatski ministri u izvršnoj vlasti, od Vlade Federacije BiH do Vijeća ministara BiH, kako bi se proveli ciljevi Glavnog vijeća i HNS-a, tvrdeći da se time neće narušavati Daytonski sporazum i ustav.

Ljubić je rekao da su Hrvati u BiH u diskriminiranome položaju u BiH, navodeći da je samo primjerice u Federaciji BiH odnos raspodjele novca od 2,5:1 prije petnaestak godina sada promijenjen na 10:1 za većinska hrvatska područja u ovome entitetu.

Ponovio je prijedlog HNS-a prema kojemu bi se BiH, umjesto da ima dva entiteta, trebala preustrojiti i stvoriti većinsku hrvatsku federalnu jedinicu.

"Ovaj koncept ne predviđa rješenje samo na etnoteritorijalnom načelu, ali to načelo mora biti jedan od temeljnih kako bi sva tri naroda ovu zemlju jednako doživljavali svojom", zaključio je Ljubić.

Ljubić je pozdravio i inicijativu misije Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) o analizi predmeta ratnih zločina tvrdeći da Tužiteljstvo BiH ima 'selektivan i nepravedan pristup'.

"Paušalno pisanim optužnicama sudi se narodima koristeći onaj famozni Zajednički zločinački pothvat (ZZP) toliko rašireno i uporno da se stječe dojam kako netko želi pisati povijest, suditi narodima i mijenjati istinu o ratu BiH što je potpuno neprihvatljivo", rekao je Ljubić.