REPORTERI BEZ GRANICA:

Hrvatski mediji najneslobodniji u regiji

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.10.2009 16:26
  • Objavljeno 20.10.2009 u 13:04
novinari

novinari

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Drago Sopta

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF) objavila je u utorak novo izvješće o stanju medijskih sloboda u svijetu u kojem je Hrvatska rangirana na 78. mjestu, što predstavlja pad za čak 33 mjesta u odnosu na prošlogodišnje izvješće

ZAGREB - Lošem plasmanu Hrvatske na ljestvici najviše je pridonijelo ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića te pritisak koji prati istraživačko novinarstvo o zločinima počinjenim tijekom Domovinskog rata, što ga čini rijetkim i opreznim, navodi RSF.

Tako ova medijska organizacija u svom izvješću navodi da su u 'Hrvatskoj neki aspekti srpsko-hrvatskih odnosa izvor napetosti, te da u medijima o tome nije dopušteno izvješćivanje'. 'Novinari koji prekrše taj tabu često postaju metom nasilja. Za napade na novinare također su odgovorne i skupine organiziranog kriminala', navodi se u izvješću, u kojem se u tom kontekstu spominje i ubojstvo vlasnika Nacionala Pukanića i direktora marketinga tog tjednika Franjića, koje je 'šokiralo hrvatsko društvo'.

Hrvatska je u ovogodišnjem izvješću ocijenjena sa 17,17 negativnih bodova, dok je u prošlogodišnjem izvješću s 8,5 negativnih bodova bila na 45. mjestu u svijetu.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka
smatra da se RSF pri određivanju stanja medijskih sloboda u Hrvatskoj bitno vodio ubojstvom novinara i suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i direktora marketinga tog tjednika Nike Franjića te napadima na novinare.'To je bila izuzetno loša godina po napadima na novinare i to je ključno', ustvrdio je Duka, ocijenivši da je pad za čak 33 mjesta doista velik ali i očekivan jer su prvi put ubijeni ljudi.

Stvari idu na gore ali ne toliko u odnosu na druge europske zemlje, kazao je Duka, dodavši kako misli da je Hrvatska zaslužila bolje mjesto.

Iza Srbije i Crne Gore

Sve susjedne zemlje u izvješću za 2009. ocijenjene su bolje od Hrvatskete se tako Mađarska nalazi na 25. mjestu ljestvice, Slovenija je 37.,BiH 39., Italija 49., Srbija 62., a Crna Gora je na 77. mjestu.

Naprvih pet mjesta nalazi se kvintet sjevernoeuropskih zemalja - Danska,Švedska, Irska, Norveška i Finska - koje nemaju nijedan negativan bod.

RSF je u izvješću naglasio da se u ovoj godini nastavio pad medijskih sloboda u brojnim europskim zemljama, dok su izborom Baracka Obame na mjesto predsjednika porasle slobode medija u SAD-u

Isto tako, izraelska ofenziva na palestinske teritorije krajem 2008. dovela je do dramatičnog pada medijskih sloboda u Izraelu

'Uznemiravajuće je jer brojne europske demokracije, poput Francuske, Italije i Slovačke, nastavljaju padati na ljestvici iz godine u godinu', rekao je Jean-Francois Julliard, glavni tajnik RSF-a čije je sjedište u Francuskoj.

'Europa bi trebala biti primjerom poštivanja građanskih sloboda. Kako možete kritizirati nepoštivanje ljudskih prava u drugim zemljama ako se sami kod kuće ne ponašate kako treba?', upitao se Julliard.

Francuska je pala za osam mjesta, na 43., Slovačka je 44. pošto je pala za čak 37 mjesta, dok je Italija pala za pet mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Slovačka je drastično pala na ljestvici zbog usvajanja novog zakona koji je uveo 'opasan koncept' davanja automatskog prava na odgovor svima koje mediji kritiziraju, te koji je ministru kulture 'dao znatan utjecan nad medijima', smatra RSF.

Gubitak medijskih sloboda još je drastičniji u Izraelu, koji je pao za 47 mjesta na 93. 'Ovaj strmoglavi pad znači da Izrael više nije medijski najslobodnija bliskoistočna zemlja, te da se nalazi iza Kuvajta (60.), Libanona (61.) Ujedinjenih Arapskih Emirata (86.)', priopćio je RSF.

S druge strane, SAD se popeo za 20 mjesta, na 20. mjesto, uglavnom zahvaljujući ulasku Baracka Obame u Bijelu kuću.

RSF-ovo izvješće mjeri stupanj slobode koju novinari i medijske organizacije uživaju u pojedinoj zemlji, te napore pojedinih vlada da se ta sloboda poštuje.

Poredak u ovogodišnjem izvješću temelji se isključivo na situaciji između 1. rujna 2008. i 1. rujna 2009. i ne predstavlja općenitu sliku stanja ljudskih prava u nekoj zemlji već samo stanje medijskih sloboda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi