KOVAČ U BERLINU

Hrvatski inoministar impresionirao u debati s Elmarom Brokom

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač u ponedjeljak je u Berlinu nastupio na konferenciji pod nazivom ‘Azil i migracije u Europskoj uniji’ u organizaciji Europskog parlamenta. Konferenciju je pozdravnim govorom otvorio predsjednik EP-a Martin Schulz, a Kovač je bio dio panela s utjecajnim zastupnikom Europske pučke stranke Elmarom Brokom na temu ‘Osiguranje vanjskih granica Europske unije – spas za Schengenski prostor?’

Na ekskluzivnoj lokaciji Allianz Foruma na berlinskom Pariser Platzu, odmah pored Brandenburških vrata, Informativni ured Europskog parlamenta u Njemačkoj i zaklada Allianz organizirali su konferenciju na temu ‘Azil i migracije u Europi’, o ‘historijskom izazovu milijuna ljudi koji su zbog ratova izmješteni iz svojih domova’. Riječ je o skupu o gorućoj temi s kojom se suočava Europska unija, a to je izbjeglička kriza, i to u trenutku kada se počinje u praksi provoditi sporazum Turske i EU-a o izbjeglicama. Među uglednim gostima bili su potpredsjednik Europskog parlamenta Alexander Graf Lambsdorff, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto te potpredsjednica Europske komisije Kristalina Georgijeva i mnogi drugi.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač odradio je od 10 do 11 sati izvrstan diplomatski nastup, dobro se držeći u debati s brahijalnim Elmarom Brokom, teškašem europske politike i najdugovječnijim zastupnikom Europskog parlamenta koji u javnim nastupima ima običaj uvijek držati povišeni ton, kao da se nadvikuje s bukom mase u nekom bavarskom Bierzeltu. Tako je bilo i ovoga puta te je Brok - većinom mašući pesnicom kojom je naglašavao svaku riječ - grmio protiv loše suradnje europskih tajnih službi kada je riječ o sprečavanju terorističkih napada i onih koji optužuju stranačku šeficu Merkel da je stvorila izbjegličku krizu, uživljavajući se u ulogu pučkog tribuna koji u ime naroda od briselskih demokrata traži istinu.


Brok je u svojem nastupu u jednom trenutku i Kovaču predbacio to da zatvaranje balkanske rute perfidno interpretira kao primjer dobre europske suradnje, no Kovač se nije dao izbaciti iz svoje uloge smirenog diplomata te je otklonio prigovore ‘prijatelja Elmara’. Hrvatski je ministar vanjskih poslova na izvrsnom njemačkom jeziku i pronicljivim analizama impresionirao publiku u Allianz Forumu, a ona mu je u jednom trenutku i zapljeskala. Jedino što se kod hrvatskog inoministra može primijetiti kao potencijalno previše forsirano jest inzistiranje na tome da svaku državu koja se spominje kiti epitetom ‘prijateljske’ i da opetovano govori o ‘našim njemačkim/austrijskim/mađarskim/itd. prijateljima’.

‘Ako želimo očuvati Schengenski prostor, jedan od najvažnijih faktora Europske unije, moramo biti u stanju zajednički očuvati vanjske granice EU-a. To je vrlo važno’, rekao je Kovač, a nije se libio ni kritizirati suradnju unutar EU-a: ’Kada je Mateo Renzi prošle godine, nakon napada na Charlie Hebdo, ukazao na potrebu bolje suradnje tajnih službi, bio je ismijan. Sada, nakon napada u Parizu i Bruxellesu, svjesni smo toga da je Renzi itekako imao pravo.’

Kovač smatra da bi slični sporazumi o vraćanju izbjeglica, kakav je postignut s Turskom, bilo potrebno proširiti i na zemlje sjeverne Afrike. Na pitanje iz publike kako će se Hrvatska ponašati vezano uz primanje izbjeglica po ključu raspodjele unutar Europske unije, Kovač je istaknuo da će Hrvatska ispuniti prihvaćene obveze.

Kritike je pak hrvatski ministar vanjskih poslova doživio od grčkog diplomata u publici, a on je postavio pitanje o tome zašto Grčka nije bila uključena u austrijsku inicijativu zatvaranja balkanske rute, što je izraz izostanka solidarnosti u Uniji, no Kovač je pomirljivo odgovorio da je cijela Unija trebala još prije pomoći Grčkoj. ‘S jedne strane se govori kako se želi smanjiti broj izbjeglica, a s druge strane se kritiziraju 'zločesti' Austrijanci, Slovenci i Hrvati jer su zatvorili svoje granice. To su gluposti’, rekao je Kovač, naročito pohvalivši suradnju sa Srbijom i Makedonijom, nečlanicama Unije. Ipak, priznao je: ‘Nismo bili sretni zbog toga što smo morali poduzeti takve mjere. No reći ću samo jedno: u devedesetima je Hrvatska kao posljedica ratova na području bivše Jugoslavije bila suočena s pola milijuna izbjeglica iz Bosne i Hercegovine i nismo se žalili. Razumijem Grčku, ali mi smo morali poduzeti taj potez.’

Kovač je na kraju rasprave zaključio i da političari u Europskoj uniji moraju više reagirati na strahove građana kako Europu ne bi prepustili populistima: ‘Brinem se oko budućnosti EU-a i zato je važno da su političari otvore i za strahove građana. Ako to ne učinimo, populisti će preuzeti kormilo i uništiti EU. Previše je toga uloženo nakon 2. svjetskog rata u EU da bismo sada dopustili da se raspadne san o zajedničkoj europskoj obitelji.’

Iako se morao boriti za prostor s razmahanim Brokom, Kovač je bio uvjerljiv kao prvi diplomat Hrvatske na berlinskoj konferenciji te se čini kako je MVEP pod njegovim vodstvom u dobrim rukama.

Nakon Kovača i Broka nastupili su Peter Szijjarto i liberal Alexander Graf Lambsdorff, koji je došao vrlo nabrušen na mađarskog premijera Viktora Orbana, tako da se njihovih sat vremena pretvorilo u žestoku debatu između dvojice panelista, koja je poprilično zapalila publiku sastavljenu od diplomata, nevladinih aktivista i političara, pa se naizmjenično aplaudiralo obojici.

Konferencija ‘Azil i migracije u Europi’ traje do 18 sati, a poslijepodne će se ovoj tematici pristupiti i s pozicija koje nisu nužno političke. Na panelu ‘Inicijative izbjeglih umjetnika’ govorila je članica Pussy Riota Nadežda Tolonjikova te koreograf Sasha Waltz, sirijski plesač Medhat Aldaabal, publicistkinja Yasmin Merei i drugi.