NASTAVAK BORBE

SAD najavio novi vojni paket za Ukrajinu vrijedan 100 milijuna dolara

21.11.2023 u 05:56

Bionic
Reading

Ukrajina će primiti još jedan paket vojne pomoći od Sjedinjenih Država za nastavak borbe protiv Rusije, uključujući prijeko potrebno streljivo za ukrajinsku vojsku

Paket koji je najavio američki State Department vrijedan je 100 milijuna dolara i već ga je odobrio američki Kongres. Paket naoružanja uključuje, između ostaloga, protuzračne rakete Stinger, višecijevni raketni bacač Himars i topničko streljivo.

'Bit će više topničkih granata, koje su sada posebno potrebne', rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svojoj dnevnoj videoporuci u ponedjeljak.

Zelenski je rekao da se o pomoći razgovaralo tijekom posjeta američkog ministra obrane Lloyda Austina Kijevu u ponedjeljak. Sastanak je opisao kao produktivan i zahvalio je SAD-u na zadržavanju svoje 'vodeće uloge u pružanju pomoći'. 

Austin je rekao da je važno osigurati odgovarajuće vojne sposobnosti i razumno ih integrirati kako bi se na bojnom polju mogli postići pravi učinci.

Uvjeravao je Ukrajinu da Kijev ima 'dvostranačku potporu' u oba doma Kongresa, unatoč činjenici da su neki američki političari doveli u pitanje potrebu zadržavanja američke pomoći na sadašnjoj razini.

'Kritično je da Kongres poduzme korake kako bi podržao Ukrajinu usvajanjem predsjednikova zahtjeva za dodatnim financiranjem', stoji u priopćenju State Departmenta.