veliki jubilej

Hrvatski biskupi okupili se na izvanrednom zasjedanju, raspavljaju o jednoj stvari

22.01.2024 u 23:15

Bionic
Reading

O pripremama jubilejskih proslava 2025., proslavi 1100. obljetnice splitskih crkvenih sabora u vrijeme kralja Tomislava te dušobrižništvu hrvatskih branitelja bilo je, među ostalim, riječi u ponedjeljak na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK)

Biskupi su, kako se navodi u priopćenju, promišljali o nekim dimenzijama priprave jubilejskih proslava 2025. godine. Ova će 2024. godina 'biti posvećena molitvenoj pripravi za Svetu godinu te će u tome smislu biti priređeni posebni molitveni materijali s naglaskom na snažniju prisutnost časoslova naroda Božjega u vjerničkim zajednicama'.

Što se tiče priprave za proslavu velikog jubileja 1100. obljetnice splitskih crkvenih sabora u vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava bilo je govora o odboru koji će koordinirati program proslave te velikom znanstvenom skupu i vjeronaučnoj olimpijadi na temu jubileja kao i nacionalnom hodočašću u Rim.

Biskupi su posebnu pažnju posvetili dušobrižništvu hrvatskih branitelja kako bi na što učinkovitiji način doprinijeli njihovim duhovnim potrebama i zacjeljenju ratnih rana, dodaje se.

Predsjednik HBK nadbiskup Dražen Kutleša ustvrdio je da su danas tradicionalne vrijednosti i moralni temelji dovedeni u pitanje, a dužnost Crkve je čvrsto stajati u vjeri i pružati duhovno vodstvo.

Na zasjedanju je bilo govora i o 'nekim mandatima' u tijelima HBK-a kao i o aktualnim pitanjima u Crkvi i društvu, no u priopćenju nije precizirano o kojima.