RIJEDAK PROMET, PUNO NESREĆA

Hrvatske autoceste najsmrtonosnije u Europi

02.09.2010 u 09:10

Bionic
Reading

Hrvatske autoceste su među najsmrtonosnijima u Europi unatoč činjenici da su nove i da je promet na njima znatno rjeđi nego u ostalim europskim zemljama

Ovi podaci dio su službene statistike Europske asocijacije autocesta pod naplatom (ASECAP) objavljenih za prošlu godinu, piše Novi list.

Hrvatska ima skoro tri puta manji promet nego Italija ili Austrija, iako je odavno izgradila autoceste na najprometnijim pravcima, što sugerira da će daljnja gradnja i povećanje ukupne dužine mreže autocesta samo dodatno umanjiti ionako nizak prosjek godišnjeg prometa (PGDP) od 13.272 vozila u Hrvatskoj.

Ta prognoza postaje još uvjerljivija ako se uzme u obzir da se danas najintenzivnije gradilište autocesta u državi nalazi na dionici Ravča – Vrgorac – Ploče, koja je zajedno s pristupnom cestom duga oko 26 kilometara. Tamo će promet nakon otvaranja još dugo biti daleko manji od 10.000 PGDP-a.

Rezultati istraživanja govore da je šansa da poginete na autocesti u Hrvatskoj oko tri puta veća nego u Italiji, Austriji, Danskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji ili Sloveniji.

Na vrhu europske ljestvice po sigurnosti autocesta jest Francuska; u usporedbi s jednim poginulim Francuzom, na autocesti će poginuti pet Hrvata, a slijedi Slovačka, gdje je opasnost od smrtnog stradanja oko četiri puta manja nego u Hrvatskoj.