CARL BILDT:

Hrvatska vrlo dobro napreduje na putu k EU

07.04.2009 u 18:47

Bionic
Reading

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt ocijenio je u utorak kako je Hrvatska do sada obavila dobar posao u ispunjavanju uvjeta za članstvo u Europskoj uniji te je izrazio nadu kako će i ostale zemlje u susjedstvu moći ispuniti uvjete kako bi se prijavile za punopravno članstvo u Uniji

'Svi smo svjedoci da Hrvatska vrlo dobro napreduje na putu k EU', kazao je Bildt novinarima u Sarajevu gdje je doputovao u dvodnevan službeni posjet tijekom kojega će mu se naknadno pridružiti i francuski i češki ministri vanjskih poslova Bernard Kouchner i Karel Schwarzenberg.

Bildt, čija će zemlja predsjedati Europskom unijom u drugoj polovici ove godine, kazao je kako i ostale zemlje u susjedstvu pokušavaju uhvatiti reformski korak s Hrvatskom, no da u tome zaostaje Bosna i Hercegovina. Srbija, Makedonija i Crna Gora za sada napreduju bolje, posebice kad je rječ o izgledima da se ukine vizni režim s EU-om, rekao je švedski ministar, istaknuvši kako očekuje da će i Albanija uskoro predati zahtjev za punopravno članstvo.

'Nadam se da će ih BiH uspjeti stići na tom putu', kazao je Bildt. Bildt, Kouchner i Schwarzenberg razgovarat će u srijedu i četvrtak s najvišim dužnosnicima BiH o stanju u zemlji kako bi ih potaknuli na provedbu potrebnih reforma. Bildt je u utorak ponovio kako su predstavnjici međunarodne zajednice u BiH tu da bi pomogli, no da su za provedbu reforma zapravo odgovorni domaći političari.