operacija nato saveza

Hrvatska u borbu protiv terorizma u Sredozemlje šalje ratni brod sa 50 vojnika

27.06.2018 u 11:33

Bionic
Reading

Hrvatska u sigurnosnu operaciju NATO-a 'Sea Guardian' u Sredozemlju šalje brod Hrvatske ratne mornarice s do 50 vojnika, prema prijedlogu odluke koji je Vlada u srijedu uputila u Sabor

Riječ je o, kako se navodi u prijedlogu odluke, neborbenoj misiji tijekom koje bi hrvatski vojnici radili preglede nevojnih brodova za koje se sumnja da bi mogli biti povezani s mogućim ugrozama poput terorizma, ilegalnih aktivnosti na moru ili ugrožavanjem slobode i sigurnosti plovidbe.

Predviđeno trajanje misije u koju bi se išlo tijekom 2018. godine je oko 30 dana, a time bi se iskazao vidljiv doprinos Hrvatske u savezničkim naporima osiguranja sigurnosti na moru. Kako neslužbeno doznajemo, u misiju će biti poslana raketna topovnjača RTOP-41 Vukovar.

Operacija 'Sea Guardian' pokrenuta je na NATO summitu u Varšavi 2016. godine, kao nastavak prethodne operacije 'Active Endeavour', a cilj joj je pridonijeti razvoju regionalne pomorske sigurnosti, poduprijeti borbu protiv terorizma te osiguravati slobodu plovidbe.

U sklopu operacije provode se zadaće pomorskog presretanja, pridonosi se borbi protiv proliferacije oružja za masovno uništenje, štiti se ključnu infrastrukturu te pomaže razvoju sposobnosti ratnih mornarica partnerskih zemalja u Sredozemlju.

  • +7
Brodovi Hrvatske ratne mornarice Izvor: Pixsell / Autor: Petar Glebov/PIXSELL

U odluci se naglašava kako uspješnost operacije 'Sea Guardian' ima izravni učinak i na potencijalne sigurnosne prijetnje i održavanje sigurnog i stabilnog stanja u bližem području i prostoru Jadranskog mora, što značajno i izravno utječe na hrvatsko gospodarstvo i društveni razvoj u cijelosti.