BOŠNJAKOVIĆ U BRUXELLESU

'Hrvatska trči zadnje metre do zatvaranja poglavlja 23'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 02.05.2011 20:57
  • Objavljeno 02.05.2011 u 20:06
Novi ministar Bošnjaković

Novi ministar Bošnjaković

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Hrvatska je postigla jako dobre rezultate u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava i do zatvaranja toga poglavlja preostalo je 'istrčati još zadnje metre', izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković

Bošnjaković je u Bruxellesu razgovarao s povjerenicom Europske komisije za pravosuđe Viviane Reding

'Rekli smo da je Hrvatska učinila velike napore i postigla jako dobre rezultate te da su ovo zadnji metri koje moramo istrčati', rekao je Bošnjaković nakon razgovora s Reding.

Nakon što je Europska komisija 2. ožujka objavila privremeno izvješće o hrvatskom ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, hrvatska Vlada je napravila akcijski plan za ispunjavanje preostalih mjerila i o tome svaka dva tjedna šalje izvješće u Bruxelles. Do sada su poslana već dva izvješća, a sljedeći se očekuje 12. svibnja.

Bošnjaković je rekao da će u trećem izvješću trebati navesti statističke podatke koji pokazuju da je bitno smanjen broj neriješenih sudskih predmeta te dostaviti dokaze da funkcioniraju novouspostavljena tijela Državno sudbeno vijeće i Državno odvjetničko vijeće.

'Tu je još borba protiv korupcije i prevencija korupcije. Na tome radimo i imamo dobre rezultate'.

Na novinarsko pitanje je li povjerenica Reding komentirala reakcije hrvatskih vlasti na prvostupanjsku presudu trojici generala, Bošnjaković je odgovorio niječno. 'Ne, o tome nije bilo riječi', rekao je Bošnjaković.

Ovoga tjedna će u Zagrebu boraviti izaslanstvo stručnjaka Europske komisije i zemalja članica kako bi dobili informacije o ispunjavanju preostalih mjerila za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava. Tijekom ovoga mjeseca trebalo bi se doznati može li Hrvatska sljedeći mjesec, to jest do kraja mađarskog predsjedništva, zatvoriti pregovore u tom poglavlju, a time i zaključiti pristupne pregovore.

'Njemačka podupire ambicije Hrvatske'

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Vesna Pusić, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović te potpredsjednik Sabora Neven Mimica sastali su se u ponedjeljak s Izaslanstvom Odbora za unutarnje poslove njemačkog Bundestaga koje je prenijelo poruku da će Njemačka i dalje podupirati Hrvatsku u posljednjoj fazi pregovaračkog procesa, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.

Nakon pristupanja Rumunjske i Bugarske, kriteriji za Hrvatsku postavljeni su visoko. No, ti su kriteriji, između ostalog, omogućili i značajne pozitivne promjene, istaknula je Vesna Pusić.

Hrvatska je kroz proces pregovora uspjela oblikovati kritičnu masu ljudi koji su sposobni voditi zemlju u okvirima Europske unije, dodala je Pusić i, govoreći o borbi protiv korupcije, naglasila da je danas osjetljivost građana na korupciju je iznimno visoka, što je pozitivan korak u promjeni političke kulture, stoji u priopćenju.

Potpredsjednik Odbora za unutarnje poslove Bundestaga Frank Hofmann rekao je da je zbog stalnih promjena oblika korupcije, posebno na globalnoj razini, potrebno mijenjati strategije borbe sukladno tim promjenama.

Jovanović je njemačke goste upoznao s radom Vijeća za suzbijanje korupcije koje je osnovano 2006. godine i, prema Jovanoviću, dalo je veliki doprinos u borbi protiv korupcije.

Sudjelovanje građana u borbi protiv korupcije izrazito je važno jer dugoročno omogućava bolju kvalitetu života za sve građane Hrvatske, kazao je Jovanović.

Članovi njemačkog izaslanstva govorili su o slučajevima gospodarske korupcije u Njemačkoj te mehanizmima za kontrolu i sprječavanje korupcije, a sugovornici su se na kraju suglasili da je prevencija korupcije dugoročno najučinkovitija za obje zemlje, stoji u priopćenju.

Njemačke parlamentarce primio je i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica koji je rekao da se parlamentarna suradnja dviju zemalja razvija se na najbolji mogući način.

Mimica je izrazio nadu da će Hrvatska ostvariti svoj ambiciozni plan, dovršetak pregovora do kraja lipnja ove godine, a njemačko izaslanstvo dalo je punu potporu hrvatskim ambicijama, navodi se u priopćenju Hrvatskog sabora.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!