HEBRANG IZ BRUXELLESA:

'Hrvatska stoji bolje od europskog prosjeka'

06.12.2010 u 21:49

Bionic
Reading

Hrvatska dijeli iste probleme kao i članice Europske unije, a kada su u pitanju proračunski deficit i javni dug bolje stoji od europskog prosjeka, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang.

Hebrang sudjeluju na dvodnevnom sastanku predsjednika klubova zastupnika stranaka iz obitelji Europske pučke stranke (EPP) u nacionalnim parlamentima na kojem je glavna tema višegodišnji financijski okvir EU-a i pitanje ekonomskog upravljanja. Na sastanku također sudjeluje i predsjednik kluba zastupnika HSS-a Boris Klemenić.

"Tema sastanka je proračun i financiranje EU-a do 2020. godine. Probleme koje smo danas čuli apsolutno dijelimo s EU-om, nesanice ministara financija EU-a iste su kao i naše, zbog deficita državnog proračuna i javnog duga. Moram reći da sam bio ponosan kada sam slušao te ove rezultate jer Hrvatska tu dobro stoji, koliko se god netko čudio. Deficit proračuna u zemljama EU-a iznosi od 6,1 do 6,3 posto, a kod nas je 4,6 posto BDP-a", rekao je Hebrang hrvatskim novinarima.

I što se tiče javnog duga Hrvatska bolje stoji od europskog prosjeka, koji iznosi 63 do 64 posto, a u Hrvatskoj 48 posto.

"To znači da smo razmjerno manje dužni nego što su to članice EU-a i to su dva pokazatelja da će Hrvatska biti dobar igrač u momčadi Europske unije i da će s nama dobiti kvalitetnu zemlju, a ne još jedan problem", rekao je Hebrang.

On je istaknuo da se u Hrvatskoj neopravdano širi pesimizam, "što je pogrešno jer ljudi umjesto u potrošnju i proizvodnju stavljaju novce u banke i sada imate 140 milijardi kuna štednje građana, a samo ove godine štednja se povećala za sedam milijardi kuna".

Ovo je prvi sastanak predsjednika klubova zastupnika stranaka iz obitelji Europske pučke stranke (EPP) u nacionalnim parlamentima na kojima sudjeluju i hrvatski predstavnici.

"Taj poziv sam po sebi govori da smo blizu kraja pristupnih pregovora", rekao je Hebrang.