NIJE SVE TAKO CRNO

Hrvatska pedeseta na globalnoj listi 'najboljih zemalja' za život

23.01.2018 u 17:04

Bionic
Reading

Unatoč pažljivo uzgajanom pesimizmu, Hrvatska po još jednoj globalnoj rang-listi ispada kao zemlja u kojoj i nije tako loše živjeti

Podsjetimo, jučer je objavljena lista Svjetskog ekonomskog foruma po kojem je Hrvatska sedma među 103 tranzicijske zemlje po indeksu inkluzivnog razvoja, koji pokazuje razvijenost nacionalnih ekonomija prema životnom standardu, održivosti i (ne)jednakosti, a danas je u Davosu predstavljena lista 'Najboljih zemalja' za 2018. godinu.

Hrvatska je tu pedeseta od ukupno osamdeset odabranih zemalja, što je nazadak za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu, ali je i dalje najbolja od svih država iz regije koje su se uopće uspjele 'kvalificirati' na listu - Slovenija je 53., a Srbija 78.

Od zemalja u Europskoj uniji s kojima se često uspoređujemo ispred Hrvatske su Poljska (32.), Češka (33.) i Mađarska (38.), a zaostaju Rumunjska (54.), Bugarska (56.) i Latvija (59.).

Listu koju 'Najboljih zemalja' predvode Švicarska, Kanada i Njemačka, nastala je tako da je 21.117 ispitanika iz 36 država raspoređenih po cijelom svijetu, ocjenjivalo ukupno 65 svojstava koji se koriste opisujući neku zemlju i koja su relevantna za uspjeh modernih država.

Tih 65 karakteristika je autor istraživanja 'US News&World report' rasporedio u osam podgrupa na osnovu kojih je izračunat konačni rejting neke zemlje, piše Novi list.

  • +6
Tradicionalna hrvatska plovila Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

 Hrvatska je najbolje plasirana u podgrupi 'Avantura' (24. od 80 zemalja), gdje su ocjenjivani atributi poput zabavna, prijateljska i slični (najvišu ocjenu u ovoj grupi dobila je za klimu), a najlošija u podgrupi 'Moć' (77.), gdje se ocjenjuje politički, ekonomski, diplomatski i vojni utjecaj.