plenković oštro slovencima

'Hrvatska nije napravila bodljikavu žicu na granici, niti je izgradila zid. Mi smo članica EU i imamo dovoljne mehanizme'

27.09.2019 u 14:52

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković nakon sastanka u Bruxellesu s najvišim dužnosnicima Europske unije rekao je da je Hrvatska dobila jasna jamstva oko ulaska u Schengen

'Dobili smo vrlo jasna jamstva predsjednika Europske komisije (Jean Claudea Junckera) da će do kraja njegovog mandata, a to je listopad, Komisija uputiti Vijeću prijedlog da je Hrvatska ispunila kriterije za Schengen i da se nakon toga proces donošenja odluka prenosi na države članice', kazao je Plenković istaknuvši da je to bila naša ambicija i cilj na kojem su puno radili, javlja RTL.

Rekao je da nije realno da ulazak u Schengen bude na dnevnom redu tijekom predsjedavanja Hrvatske Europskom unijom. 'Mi smatramo da smo svoje kriterije ispunili, a vodit će se politička rasprava. Ne očekuje da bilo kakve odluke bude tijekom našeg predsjedanja', kazao je Plenković.

Na pitanje o izjavi slovenskog premijera Marjana Šareca da mu je sumnjivo da je Hrvatska ispunila kriterije s obzirom da sa svim susjedima još ima otvorena granična pitanja, Plenković je kazao da tu izjavu nije do kraja pročitao.

'Mi smo imali već jednu epizodu koja je bila loša, ružna i antieuropska. Izazvala je probleme u bilateralnim odnosima između Hrvatske i Slovenija. Miješati bilateralna pitanja i pitanja međunarodnog prava s europskim temama mislim da nije dobro. Mi to ne radimo, a očekujem da ni Slovenija to ne radi', rekao je Plenković i podsjetio da je Slovenija ušla u Schengen, a nije imala riješenu granicu s Hrvatskom.

  • +13
Andrej Plenković u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

'Pitanje granice nije vezano za Schengen', rekao je Plenković te dodao kako Slovenija 'ne može unedogled blokirati ulazak Hrvatske u Schengen'. 'Mi smo članica i imamo dovoljne mehanizme. Samo to ću reći', rekao je Plenković.

Na pitanje može li biti otpora hrvatskom ulasku od država koje blokiraju Rumunjsku i Bugarsku već godinama, Plenković je rekao da misli da ne može.

'Hrvatska je država koja nije odabrala, za razliku od Slovenije, napraviti bodljikavu žicu na granici, niti je izgradila zid. Nego ima ljude koji se zovu hrvatski policajci čiji posao jako cijenim i koji čuvaju hrvatsku granicu i preveniraju ilegalne migracije na istočno-mediteranskoj zapadno-balkanskoj ruti', kazao je Plenković te dodao da će Hrvatska jačati kontrolu granice.