prijavljeni časnom sudu

Hrvatska liječnička komora odlučila: Pokreću se disciplinski postupci protiv Milana Kujundžića i Bože Petrova

14.03.2019 u 14:32

Bionic
Reading

Povjerenstvo Hrvatske liječničke komore, doznajemo, dalo je pozitivno mišljenje na zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv ministra zdravstva Milana Kujundžića, te je dalo negativno mišljenje na zahtjev za pokretanje postupka protiv SDP-ovog Željka Jovanovića kojeg je komori prijavio upravo Kujundžić

Povjerenstvo HKL-a je, doznajemo, zauzelo stav da je zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv Kujundžića opravdan jer postoji sumnja da je postupao suprotno odredbama Kodeksa medicinske etike Hrvatske liječničke komore. Naime, Kujundžić je u jeku afere koja je nastala nakon smrti mladića u Zaprešiću kazao kako sa 'Ines Strenjom Linić i Božom Petrovim ne može razgovarati na stručnoj razini, jer tako nismu frekvenciju ne može postići.' 'Ugledna tzv. doktorica iz Sabora i doktor iz Sabora, Linić i Petrov u hrvatskoj u hrvatskoj medicini znače manje nego ja u hrvatskoj poljoprivredi', rekao je tada Kujundžić.

Zbog takve izjave Kujundžića je Časnom sudu HKL-a prijavio SDP-ov Željko Jovanović.

A njega je pak istom tom sudu prijavio Kujundžić i to zato jer je Jovanović u medijima kazao da je smrti Mattea Ružića iz Zaprešića 'rezultat nefunkcioniranja sustava zdravstva, odnosno da tog sustava uopće nema'. Povjerenstvo je u ovom slučaju zaključilo da nema osnove za pokretanje disciplinskog postupka protiv Jovanovića.

Sam Jovanović zadovoljan je ovakvim odlukama Komore. 'Drago mi je da se HLK oduprla pritisku moći ministra Kujundžića, koji je bez snage argumenata, ali sa argumentom snage podnio besmislenu prijavu protiv mene, kojom traži oduzimanje liječničke licence za iskazanu riječ i mišljenje o njegovu radu. Ponavljam, podošenje njegove prijave protiv mene (ali i kolegice Strenje i kolege Petrova) smatram zloupotrebom položaja kojom se želio baciti krimen na političke konkurente iz oporbe i ušutkati kritičare. Istovremeno pokretanje postupka protiv ministra Kujundžića zbog postupanja suprotno odredbama Kodeksa medicinske etike i deontologije HLK, znači zbog nečasnog postupanja prema svojim kolegama, još je jedna potvrda da mu nije mjesto na čelu ministarstva zdravstva i da premijer Plenković treba dodatno dobro razmisliti o njegovoj smjeni', smatra Jovanović.

  • +40
Milan Kujundžić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Kujundžić je, nastavlja, svojom izjavom ne samo nanio štetu Strenji i Petrovu, nego cijelom liječničkom korupusu u Hrvatskoj. 'Podsjećam da je prije ovog skandaloznog istupa ranije izjavio i da su liječnici u Hrvatskoj “nesposobne neznalice koje ne zaslužuju plaću” i za tu izjavu je već odgovarao pred Vijećem časti . Posljednjim izjavama, poput recidiviste, nastavlja nanositi nemjerljivu štetu kompletnom liječničkom korpusu i narušava ugled liječnika u društvu, te ugrožava povjerenje pacijenata prema svim liječnicima u Hrvatskoj. Kako takav čovjek može biti na čelu ministarstva koje je nadležno upravo za zdravlje, rad liječnika i svih zdravstvenih radnika? Da li to Plenković razumije ili je to uobičajeni model ponašanja HDZ-a koji novinarima zabranjuje da postavljaju pitanja i koji silom s pozicije moći vladajućih pokušava ušutkati novinare, oporbene političare i sve građane?', pita Jovanović, koji smatra da je vrijeme za ostavku Kujundžića.

Podsjetimo, Kujundžić je za Jovanovića, strenju i Petrova tražio oduzimanje liječničke licence. Protiv Jovanovića je odlučeno da se neće pokrenuti disciplinski postupak, a kako doznajemo jednaka odluka donesena je i u slučaju Ines Strenje. Što se pak tiče Bože Petrova, i u njegovom slučaju HKL donijela je odluku, doznajemo, o pokretanju disciplinskog postupka.

Jovanovića, Strenju i Petrova Kujundžić je, podsjetimo, optužio za obmanjivanje javnosti po pitanju okolnosti smrti Mattea Ružića.