šef komore potvrdio

Ministar bi trajno oduzeo liječničku licencu kolegama? Takva drakonska kazna nikada još nije izrečena

21.08.2018 u 12:43

Bionic
Reading

U aktualnom sukobu ministra zdravstva Milana Kujundžića i liječnika političara pune ruke posla imat će Hrvatska liječnička komora. Zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka protiv ministra koji je podnio SDP-ov Željko Jovanović već je zaprimljen, dok je sam Kujundžić kazao da će tražiti trajno oduzimanje liječničkih licenci za mostovce Ines Strenju Linić i Božu Petrova te Jovanovića. To će mu teško proći jer ova najdrastičnija kazna u našem sustavu nikada nikome nije izrečena, potvrdio je za tportal v. d. predsjednika Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić

Luetić nam je kazao kako takva kazna nikada nije izrečena nijednom liječniku, za razliku od privremenih oduzimanja licenci.

'Uglavnom je to bilo vezano uz utvrđivanje nedostojnosti obavljanja liječničke struke, i to nakon provedenih sudskih postupaka', pojasnio je.

No do pravorijeka pri Sudu časti Hrvatske liječničke komore dalek je put. Kada zaprime prijavu, kao što su danas zaprimili onu Željka Jovanovića, o njezinoj opravdanosti odlučuje najprije nadležno povjerenstvo komore, stručno ili etičko.

Ako povjerenstvo zaključi da je prijava osnovana, proces dolazi pred Časni sud. Ako pak daju negativno mišljenje, zainteresirana strana i dalje može inzistirati na procesu, no mora avansirati sudske troškove.

<<<Petrov i Strenja Linić o Kujundžiću: Čini se da je ovdje netko sasvim promašio temu

Iako se u aktualni sukob bijelih kuta ne smije miješati, apelirao je na kolege, pogotovo one koji obnašaju visoke javne dužnosti, da se u međusobnom ophođenju suzdrže neprimjerenih izjava i da imaju na umu odredbe kodeksa medicinske etike i deontologije koji nalažu čuvanje ugleda liječništva i častan odnos prema kolegama.

Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a već je prije dvije godine imalo na stolu prijavu protiv Milana Kujundžića. Njega je tada prijavio donedavni predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža jer je Kujundžić hrvatske liječnike prikazao kao neodgovorne, lijene neznalice koje ne zaslužuju svoju plaću.

  • +40
Sva lica Milana Kujundžića Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Povjerenstvo je dalo zeleno svjetlo i Kujundžić je završio na Časnom sudu. No 2017. ministar se ispričao zbog svoje izjave te je obustavljen postupak protiv njega.

Podsjetimo, Kujundžić je najavio da će tražiti oduzimanje liječničkih licenca Željku Jovanoviću, Ines Strenji Linić i Boži Petrovu zbog njihovih istupa nakon smrti mladića u Zaprešiću.

A sve je krenulo kada je Ines Strenja Linić tražila smjenu Kujundžića, dok je Božo Petrov najavio kako će oporba zatražiti njegov opoziv. S druge strane, Jovanović je ministra prijavio zbog vrijeđanja dvoje liječnika iz Mosta (Strenje Linić i Petrova), nakon što je Kujundžić za njih dvoje na konferenciji za novinare kazao kako 'vrijede u medicini koliko i on u poljoprivredi'.