slučaj 'mirna'

Hrvatska Kutli mora platiti 60 tisuća kuna

16.11.2020 u 17:33

Bionic
Reading

Prema odluci Županijskog suda u Zagrebu Hrvatska treba Miroslavu Kutli, simbolu tajkunske privatizacije čovjeku koji je od pravosuđa pobjegao u BiH, treba isplatiti 60 tisuća kuna na ime troškova u slučaju Mirna

Prema zakonu kod oslobađajućih ili odbijajućih presuda te obustava postupka zbog zastare, troškovi idu na račun proračuna, pa Kutle samo koristi sve zakonom predviđene mogućnosti da ostvari svoja prava, piše Večernji list.

No apsurdno je da je od tog zakona čija sada prava obilato koristi, pobjegao u BiH, a kako ne bi išao na izdržavanje kazne. U međuvremenu, većina od nekih 20-ak postupka koji su se vodili protiv njega je otišla u zastaru, koju je tužiteljstvo, u nekim situacijama, pokušalo onda premostiti optužbama za ratno profiterstvo.

No takvi pravni manevri nisu naišli  na razumijevanje suda, koji je obustavio postupak za privatizaciju Mirne, a tu je odluku potvrdio i Vrhovni sud. 

Stav suda bio je da je u tom predmetu nastupala zastara, dok se optužbe za ratno profiterstvo ne može dokazati samo pukim navođenjem činjenice da je ono za što se Kutle tereti ratno profiterstvo  jer se događalo u vrijeme Domovinskog rata.