ISTRAŽIVANJE JADRANA

Hrvatska kreće u lov na naftne milijune

02.04.2014 u 08:56

Bionic
Reading

Javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu otvara se danas, a tim će povodom ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak održati konferenciju s predstavnicima naftnih tvrtki

Ministarstvo i Agencija za ugljikovodike očekuju velik interes potencijalnih investitora za ulaganja u istraživanje i moguću eksploataciju na 29 istražnih polja čije će lokacije sudanas biti objavljene. Prema ranijim informacijama, ta su polja površine od 1.000 do 1.600 četvornih kilometara. Na sjevernom Jadranu ih je osam, a na srednjem i južnom zajedno 21.

Bit će predstavljen i financijski model za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj koji obuhvaća fiksnu novčanu naknadu državi i podjelu proizvedenih količina plina i nafte.

Prošli tjedan Vlada je donijela sve potrebne odluke i dokumente kako bi natječaj mogao biti raspisan, a zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić tada je istaknuo kako za seizmičke podatke o potencijalnim jadranskim nalazištima nafte i plina, vlada velik interes.


Ti se podaci nalaze u sobi s podacima (data room), u kojoj zainteresirani investitori od 10. ožujka mogu vidjeti geološke podatke za hrvatski dio Jadrana, a Leverić kaže da je data room zakupljen do kraja svibnja.

Riječ je o dvije skupine podataka - onima koje je prikupila norveška tvrtka Spectrum te onima koje je ranije prikupila Ina. Obje skupine podataka služe zainteresiranim ulagačima za procjenu potencijala nalazišta nafte i plina. Data room bit će otvoren do kraja natječaja.

Očekuje se da bi istraživanja nalazišta nafte i plina u Jadranu, ovisno o polju trebala trajati dvije do pet godina. Samo u tom razdoblju, a nakon potpisivanje ugovora s investitorima koji bi trebali početi 2015. godine, mogu se očekivati investicije u plaftorme mjerene stotinama milijuna dolara od kojih bi koristi trebala imati domaća industrija.

Što se tiče samih propozicija natječaja, njega će provesti i ponude ocijeniti Stručno povjerenstvo za provođenje javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.

Ponude se predaju prije isteka roka koji ne može biti kraći od šest mjeseci od objave javnog nadmetanja. Potom povjerenstvo ima najviše dva mjeseca da predloži Vladi izdavanje dozvola odabranim ponuditeljima.

Kvaliteta ponude bit će procjenjivana prema podacima ponuditelja o predloženom programu minimalnog ulaganja u seizmička istraživanja, broju predloženih rudarskih radova bušenja i istražnih bušotina te o drugim istraživanjima kao i naknadi za potpis ugovora.