oprez na zapadu

Sifilis, guba, giht: Vraćaju se bolesti od prije 100 i više godina, evo gdje je najgore

07.08.2023 u 17:05

Bionic
Reading

Pojava endemske gube na Floridi, deseci tisuća slučajeva ospica u Londonu i porast broja slučajeva sifilisa za 50 posto ili više u Irskoj i Portugalu. Ovo nije ulomak iz viktorijanskog romana, već slika zapadnog svijeta 2023. godine.

Pad stope cijepljenja među djecom, promjene u ponašanju i prehrambenim navikama - i, naravno, klimatske promjene - pridonijeli su savršenoj oluji u kojoj su se opasne bolesti, za koje se smatralo da su gotovo izumrle, vratile u zemlje koje su ih prethodno gotovo posve eliminirale, piše Politico.

Uz to, bakterije postaju sve otpornije na antibiotike, što znači da je jedan od najtransformativnijih lijekova u posljednjih 100 godina sada ugrožen.

Dok su bogate nacije uspjele eliminirati mnoge epidemije bolesti iz prethodnih stoljeća putem usklađenih kampanja cijepljenja, pametnog javnozdravstvenog slanja poruka i uvođenja učinkovitih modernih lijekova, 21. stoljeće doživjelo je preokret. Uz pandemiju koronavirusa i 'eru globalnog ključanja', zdravstveni sustavi kaskaju kada se radi o borbi protiv nekih od najstarijih bolesti.

Ovo je pet 'starih' bolesti koje su se vratile:

Ospice

Ospice su jedna od najzaraznijih bolesti među ljudima i pojavljivale su se u epidemijama periodično svake dvije do tri godine, te uzrokovale smrt više od 2 milijuna ljudi. Ali sve se promijenilo kada je 'otac modernih cjepiva', John Franklin Enders, razvio cjepivo. Prvo cjepivo odobreno je za uporabu 1963. godine, nakon čega je uslijedilo rasprostranjeno cijepljenje. Ali budući da je bolest toliko zarazna, imunitet u zajednicama mora biti stvarno visok, čak 95 posto, kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Danas mnoge zajednice ne uspjevaju dostići taj prag imuniteta, zbog čega je došlo do povremenog izbijanja bolesti diljem Europe. Posljednjih godina Velika Britanija, Grčka, Češka i Albanija izgubile su status zemalja slobodnih od ospica. U samo prva dva mjeseca u 2023. već je bilo 900 slučajeva ospica u europskoj regiji, i ta brojka je premašila ukupan broj slučajeva ospica iz 2022.

Nizozemska je upozorila da smanjenje cijepljenjih osoba u zemlji znači da je vjerojatnije da će se ospice ponovno pojaviti. U Londonu, Agencija za zdravstvenu sigurnost rekla je u srpnju da se glavni grad priprema za desetke tisuća slučajeva zbog smanjenog cijepljenja tijekom nekoliko godina, koje se djelomično pogoršalo i zbog pandemije koronavirusa.

Podaci iz Londona pružaju 'potresnu sliku', rekao je Andrew Pollard, direktor Oxford Vaccine Group. 'Ne smijemo podcijeniti ozbiljnost ove poruke', poručio je.

Ospice Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Sifilis

Sifilis je spolno prenosiva bakterijska bolest koja se može liječiti penicilinom ako se otkrije rano. Ako nije, napreduje u fazama, pri čemu se u prvoj fazi pojavljuje bezbolna ranica, u drugoj osip s drugim simptomima poput vrućice ili umora, a treća je latentna faza u kojoj bakterija ostaje u tijelu, ali ne uzrokuje probleme. Do posljednje faze može doći desetljećima nakon prve infekcije, i u toj fazi bolest može oštetiti organe i dovesti do smrti.

U kasnom 18. stoljeću, procjenjuje se da je najmanje jedan od pet stanovnika Londona imao sifilis do svojih srednjih 30-ih. Agencija za zdravstvenu sigurnost u zemlji ponovno bilježi golem porast, a broj slučajeva u 2022. godini — 8692 — najveći je godišnji broj od 1948. godine.

I situacija nije takva samo u Velikoj Britaniji. Najnovije godišnje epidemiološko istraživanje Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti pokazuje da su slučajevi diljem EU-a i Europskog gospodarskog područja u uzlaznoj putanji. Najveća stopa u 2019. bila je na Malti, a slijedi je Irska.

Povremeni seksualni susreti lakši su nego ikad, uz sveprisutne 'dating' aplikacije za spojeve i porast trenda chemsexa. Ali nije samo rizičnije ponašanje ono što je dovelo do povećanja. Smatra se da su rezovi u zdravstvu, posebice kada je u pitanju spolno zdravlje, također krivi za porast.

Giht

Bolest kraljeva se vratila i ovoga puta nije zaražena samo kraljevska obitelj koja se gostila crvenim mesom i alkoholom.

Giht je bolna vrsta artritisa kod koje se oko zglobova, često nožnog palca, stvaraju mali kristali. Slučajevi su u porastu diljem svijeta, pri čemu SAD i Kanada ima najveći porast procjene rasprostranjenosti gihta između 1990. i 2017.

Čimbenici rizika za giht uključuju muški spol, pretilost, zdravstvene probleme poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa te konzumacija hrane bogate fruktozom. Također se rizik povećava s većom konzumacijom alkohola.

Uz stope pretilosti u europskoj regiji koje ne pokazuju znakove usporavanja, čini se da bolest kraljeva možda neće nestati u skorije vrijeme.

  • +3
Guba Izvor: EPA / Autor: FAROOQ KHAN

Guba

Teška kožna bolest uzrokovana bakterijom koja dovodi do oštećenja živaca i gubitka osjeta na koži, očima i nosu vjerojatno je nešto za što se mislilo da će malo ljudi u zapadnim zemljama ikada vidjeti. Do sada.

Novo izvješće pokazuje da je guba možda postala endemična za Floridu u SAD-u. Broj prijavljenih slučajeva više se nego udvostručio u posljednjem desetljeću u jugoistočnim državama SAD-a. Dok se nezdrav način života okrivljuje za porast, istraživači su također ukazali na loše upravljanje porastom slučajeva bolesti.

U prošlosti, ljude oboljele od gube slalo se na udaljene karantenske otoke, poznate kao kolonije gubavaca. Sada se može izliječiti višemjesečnom terapijom s više lijekova, a ranim otkrivanjem može se izbjeći invaliditet.

Malarija

Malarija nije uvijek bila bolest koja se javljala samo u tropskim regijama Afrike, Azije i Latinske Amerike. Slučajevi su zabilježeni u močvarnim područjima Pariza i uz londonsku rijeku Temzu, dok je na talijanskoj Sardiniji krajem 19. stoljeća bilo 300 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika. Ali Europa je uspjela iskorijeniti malariju kroz golemi poslijeratni program prskanja insekticidima, isušivanja močvara i terapijama lijekovima.

Dok se malarija tek treba u potpunosti vratiti u regiju, gdje je zabilježeno samo nekoliko lokalnih slučajeva, porast drugih bolesti koje prenose komarci, poput denga groznice i virusa Zapadnog Nila, treba promatrati kao znak upozorenja. S druge strane Atlantika, u lipnju su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izdali su upozorenje o nekoliko lokalnih slučajeva malarije.

Što se tiče sudbine Europe, čelnik Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije Peter Sands rekao je da bi s porastom ekstremnih vremenskih nepogoda u regiji Europa 'mogla vidjeti povratak malarije'.