problem i hripavac

Epidemija ospica izbila u dva grada u susjednoj državi zbog necijepljenja djece

19.01.2024 u 16:17

Bionic
Reading

Epidemija ospica proglašena je u dva grada na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, zbog čega je trinaestero mlađe djece hospitalizirano s težim zdravstvenim problemima, kao posljedica necijepljenja djece protiv ove zarazne bolesti

Zajedno s ospicama zdravstveno stanje trinaestero djece s područja Tuzle i Živinica dodatno je pogoršao hripavac, zbog čega su vlasti donijele odluku o uspostavi posebnog Infektivnog odjela pri Klinici za dječje bolesti u Tuzli.

"Imamo hospitalizirano 13 pacijenata, riječ je o necijepljenoj djeci s teškim kliničkim slikama", rekla je za lokalne medije pročelnica Klinike za dječje bolesti dr. Lejla Osmančević.

Pojasnila je kako kod te djece veliki kašalj može ostaviti posljedice na dišne puteve, što uključuje kroničnu alergijsku astmu, bronhitis i laringitis.

Ospice Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

"Nažalost, taj broj raste i on će u danima vikenda biti znatno veći", dodala je dr. Osmančević. 

Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanske županije Blaško Topalović rekao je kako ga nije iznenadila pojava ospica s obzirom na prilično nisku procijepljenost MPR cjepiva (protiv ospica, zaušnjaka/parotitisa i rubeole) kod djece. Pojasnio je da više od trećine djece nije cijepljeno tim cjepivom. 

"Mi imamo skupinu roditeljaa koji smatraju da nije potrebno njihovu djecu cijepiti jer im ništa ne može biti te daju prednost bolesti. To je pogrešno stajalište", kazao je epidemiolog Topalović.