30. obljetnica članstva

Hrvatska je među pet najboljih država članica Interpola, lani izvršila gotovo 200 milijuna provjera

04.11.2022 u 13:10

Bionic
Reading

Hrvatska obilježava 30 godina članstva u Interpolu, u koji je primljena 4. studenoga 1992., a gotovo 200 milijuna lani izvršenih provjera u bazama te Međunarodne organizacije kriminalističkih policija svrstava je u TOP pet država članica

Iz Ravnateljstva policije u petak su priopćili kako se potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović povodom ove obljetnice pohvalio s ukupno 197.319.513 prošlogodišnjih provjera u Ineterpolovim bazama, po čemu je RH bila na drugom mjestu u Europi te četvrtom među svih 195 članica.

Podsjećaju da je Hrvatska u članstvo Interpola primljena na 61. zasjedanju Glavne skupštine te organizacije u Dakru (Senegal), a po primitku u Zagrebu je osnovan Nacionalni središnji ured Interpola (NCB Zagreb). Danas se nalazi unutar Službe za međunarodnu policijsku suradnju, Uprave kriminalističke policije i djeluje kao poveznica između hrvatske policije s drugim Nacionalnim središnjim uredima Interpola te njegovim Glavnim tajništvom u Lyonu.

"Kao država članica Europske unije s najdužom vanjskom granicom možemo reći da je Republika Hrvatska uz pomoć Interpola ključni sigurnosni akter u zaštiti vanjske granice Europske unije", istaknuo je ministar Božinović.

Iz Ravnateljstva Ističu kako je ta najstarija i najveća međunarodna organizacija kriminalističke policije jedan od ključnih stupova međunarodne policijske suradnje u borbi protiv transnacionalnog kriminaliteta i vrlo važan partner hrvatske policije u međunarodnoj razmjeni podataka, što je tijekom 30 godina članstva RH više puta istaknuto.

Napominju kako je to jedina međunarodna organizacija koja ima sustav međunarodnih tjeralica na globalnoj razini, pri čemu su, kodirane bojama koje označavaju svrhu raspisivanja, jedan od najvažnijih alata dostupnih svim državama članicama.

Hrvatska ima centralizirani sustav policije koja koristi dva glavna informacijska sustava - Informacijski sustav Ministarstva unutarnjih poslova (IS MUP) i Nacionalni sustav za upravljanje državnom granicom (NISUDG). Oba sustava opremljena su naprednim tehničkim rješenjima koja omogućuju istovremenu automatiziranu provjeru osobe ili predmeta u svim relevantnim nacionalnim, EU bazama podataka, ali i u Interpolovim bazama podataka.

Zahvaljujući tome, naglasio je ministar Božinović, trend dobrih rezultata hrvatske policije nastavlja se iz godine u godinu, pa je tako s gotovo 127 milijuna izvršenih provjera Hrvatska druga u Europi i treća u svijetu.