NJEMAČKI MEDIJI

Hrvatska je konačno napustila Balkan

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 23.01.2012 12:46
  • Objavljeno 23.01.2012 u 12:05
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Hrvatsko povijesno 'da' na referendumu oko ulaska u Europsku uniju jedan je od glavnih vijesti danas u njemačkim i austrijskim medijima, koji opširno i afirmativno izvještavaju o ulasku Hrvatske u EU

'Hrvatska: napuštanje Balkana i dolazak u Europu' glasi naslov u današnjem izdanju austrijskog konzervativnog dnevnika Die Presse, koji je jučerašnjem referendumu posvetio veliki članak. Die Presse donosi tekst svojeg dopisnika iz Hrvatske, Thomasa Rosera, koji započinje opisom atmosfere na dan referenduma u Osijeku, 'u kojem je puhao ledeni vjetar', kako se to poetski kaže na samom početku članka.

'Prije 20 godina Hrvatska je raspadajuću Jugoslaviju u ratu. A sada, nakon teško izborene neovisnosti, 4 i pol milijuna građana Hrvatske odlučilo je svojevoljno ući u krizom zahvaćenu Europu blagostanja.', piše Die Presse, te dodaje da su skoro sve parlamentarne stranke podržale ulazak u EU.

Die Presse navodi da Hrvati ipak nisu izašli s velikim entuzijazmom na referendum, no da se na prosvjedima protiv ulaska u EU okupilo najviše tisuću ljudi. U tekstu se ističe i da je proces pregovora trajao prilično dugo, 'zbog umora EU od proširenja, ali još više zbog oklijevanja Zagreba u provođenu potrebnih reformi, naročito kada je riječ o pravosuđu'.

Lijevoliberalni Der Standard ističe u naslovu da je 'velika većina Hrvata za ulazak u EU: 'Ipak, uprkos radosti zbog rezultata referenduma, političari su se pokazali razočarani relativno malim odazivom građana, koji je ostao ispod 50 posto. Zbog toga protivnici EU sumnjaju u legitimnost referenduma.'

Veliki dan za Hrvatsku

Der Standard ističe da su rezultate referenduma dočekali zajedno u Saboru njegov predsjednik Boris Šprem, premijer Zoran Milanović i predsjednik države Ivo Josipović, koji je izjavio 'da je ovo veliki dan za Hrvatsku, koja se odlučila za europske vrijednosti'.

Austrijska državna televizija ORF javlja pak da je jučer bio 'veliki dan za Hrvatsku', no napominju i da su skoro svi mediji i politička elita bili za ulazak u EU, 'ali je protivnicima ipak uspjelo ljude uvjeriti da ne izađu na referendum', pa sada tvrde da je zbog odaziva ispod 50 posto nelegitiman. 'Bez obzira na to, idol hrvatskih ekstremista javno se izjasnio za ulazak u EU', navodi ORF referirajući se na 'priopćenje koje je od UN-ova tribunala osuđeni general Ante Gotovina poslao iz svoje haške ćelije'.

Najutjecajniji njemački tjednik Der Spiegel u svojem online izdanju kompilirao je brojne agencijske vijesti pod naslovom 'Hrvatska odlučila ući u EU'. U članku se ističe da je jedan od velikih problema tijekom pristupnih pregovora bila slovenska blokada, 'zbog graničnog konflikta'. Der Spiegel također kao problem ističe, pozivajući se na prozivke Amnesty Internationala, 'kritike upućene Hrvatskoj zbog nedovoljnog suočavanja s vlastitom poviješću', zbog čega se 'Hrvati vide kao narod-žrtva, te poriču vlastitu odgovornost za zločine' u Domovinskom ratu. Napominje se i da Hrvatsku očekuju 'bolne gospodarske reforme', među kojima je i saniranje 'propale brodogradnje'.

U novinama poput lijevog Sueddeutsche Zeitung ili radikalno ljevičarskog Tageszeitung mogu se pak naći vijesti agencije DPA, naslovljene jednako: 'Hrvatska glasovala za ulazak u EU'. U tekstu se naglašava da je odluka donesena s dvotrećinskom većinom. Istu vijest je prenio i konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji naglašava kako je jučer za Hrvatsku bio 'povijesni dan'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi