SVJETSKI MEDIJI O SPLIT PRIDEU

Hrvatska je još uvijek konzervativna, pod jakom Katoličkom crkvom

  • Autor: H. Puljiz
  • Zadnja izmjena 12.06.2011 13:44
  • Objavljeno 12.06.2011 u 12:16
Gay Pride 03 OJ HRVATSKA MATI

Gay Pride 03 OJ HRVATSKA MATI

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Vijesti o sramotnim događajima na Split Prideu obišle su svijet, a mahom se izvještava o eksploziji nasilja u Splitu i hrvatskom društvu kao još uvijek izrazito konzervativnom, društvu koje je pod snažnim utjecajem Katoličke crkve koja uči da je homoseksualnost hendikep i perverzija. Svjetski mediji podsjećaju da je Hrvatska prošlog tjedna dobila zeleno svjetlo za završetak pregovora s EU-om i da se obvezala na poštivanje ljudskih prava te prenose ocjene iz Hrvatske da policija nije dobro odradila svoj posao i zaustavila nasilnike

U izvještajima se ističe da je oko 10.000 ekstremista u centru Dalmacije Splitu kamenjem, bocama, pepeljarama i pirotehničkim sredstvima, to jest svime što im se

Leo Nikolić

Leo Nikolić

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

našlo pod rukom, zasulo mirnu Povorku ponosa. Posebno naglašavaju činjenicu da su u napadima ozlijeđeni novinari i sveučilišni profesori. O sramoti u Splitu izvještava se od Tajlanda, preko Amerike do Europe i Rusije, a mediji uglavnom prenose vijesti velikih agencija AP-a i AFP-a.

AFP javlja da je policija morala evakuirati sudionike Split Pridea i podsjeća da je Split sjedište 'konzervativnih nacionalista'. Prenosi i ocjene organizatora povorke te Amnesty Internationala i Hrvatskog novinarskog društva da policija nije zaštitila sudionike prvog dalmatinskog Gay Pridea.

Leo Nikolić

Leo Nikolić

Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

AFP događaje u Splitu povezuje sa snažnim utjecajem Katoličke crkve koja osuđuje homoseksualnost.

Associated Press (AP) o nasilju na gay paradi u Splitu izvještava podsjećajući na činjenicu da bismo 2013. trebali postati punopravna članica EU-a i da smo se obvezali na poštivanje ljudskih prava.

U tom kontekstu prenose ocjene iz Hrvatske da policija nije dobro obavila posao i zaštitila one koji se zalažu za poštivanje ljudskih prava pripadnika LGTB zajednice.

AP donosi izjavu Nicole Duckwortha, direktora grupe organizacija za ljudska prava za Europu i Centralnu Aziju.

Leo Nikolić

Leo Nikolić

Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

'Hrvatske vlasti moraju djelovati i spriječiti da se ovakvo što dogodi i u budućnosti', upozorio je Duckworth i zatražio hitnu istragu i kažnjavanje napadača.

Splitska sramota

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi