AMNESTY OSUDIO NASILJE

Organizatori gay pridea traže ostavku Karamarka

12.06.2011 u 09:38

Bionic
Reading

Organizatori prvog splitskog gay pridea, na kojem su jučer izbili izgredi, najavili su pokretanje postupaka protiv tijela državne vlasti i izgrednika te su zatražili ostavku ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka

Javno okupljanje je prekinuto u nasilju. Ruta kojom je trebala proći povorka nije osigurana, a nasilnicima je dopušteno da bacaju eksplozivna sredstva, bengalke, molotovljeve koktele, te kamenje, pepeljare i ostale objekte tijekom povorke i na Rivi, navode, među ostalim, u priopćenju udruge Kontra, Iskorak i Domine.

Organizatori tvrde da mjesto okupljanja nije bilo osigurano i da je prije izlaska na Rivu u Marmonotovoj ulici dopušteno velikom broju izgrednika da potpuno suze prolaz povorke, a da je 'policija pritom nagovarala sudionike parade da prođu' iako su bili zasipani kamenjem i drugim predmetima. Najavili su da će o svemu izvijestiti međunarodne institucije i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

AMNESTIY INTERNATIONAL OSUDIO NASILJE

Reagirajući na nasilje počinjeno protiv sudionika Povorke ponosa u Splitu, održane pod nazivom 'Različite obitelji, jednaka prava', koja je zbog nasilja morala biti prekinuta, programske direktorica Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju Nicola Duckworth u subotu je izjavila kako je 'sramota da je policija propustila na odgovarajući način zaštititi sudionike današnje povorke', stoji u priopćenju Amnesty Internationala

'Sramota je da je policija propustila adekvatno zaštiti sudionike današnje povorke. Vlasti moraju odmah provesti istragu o današnjim događajima. Policija mora poslati savršeno jasnu poruku da je nasilje utemeljeno na diskriminaciji kazneno djelo i da se ono neće tolerirati', navodi se u priopćenju.

'Hrvatske vlasti moraju djelovati kako se ovakvo što ne bi ponovilo u budućnosti. Prvi korak prema tom cilju činila bi jasna izjava političkih vođa da svatko ima pravo na mirne prosvjede i izražavanje svog identiteta', naglašava AI.

Prema riječima jednog od organizatora povorke s kojim je razgovarao predstavnik Amnesty Internationala, najmanje pet sudionika Pridea ozlijeđeno je kad su protivnici parade na njih počeli bacati kamanje i druge predmete. Jedan je sudionik hospitaliziran s ozljedom glave, stoji u priopćenju, koje prenosi i Amnesty International Hrvatska.