SENAT U PARIZU

'Hrvatska i Francuska mogu zajedno izgraditi bolju Europu'

11.10.2012 u 13:30

Bionic
Reading

Francuski Senat već se godinama zalaže za ulazak Hrvatske u EU a formalnost ratifikacije pristupnog ugovora bit će brzo obavljena, kazao je u pozdravnom pismu predsjednik francuskog Senata Jean-Pierre Bel

Belovo pismo pročitano je u četvrtak u Parizu na početku konferencije u Senatu posvećene francusko-hrvatskim odnosima pred ulazak Hrvatske u EU.

Konferencija u Senatu, na kojoj sudjeluju ugledni francuski i hrvatski političari, povjesničari i drugi uglednici, započela je minutom šutnje za preminulog predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema

'Senat se godinama zalaže za ulazak Hrvataske u EU a formalnost ratifikacije pristupnog ugovora bit će brzo obavljena, vjerojatno do kraja godine', napisao je u pismu Bel.

'Hrvatska se priključuje EU u trenutku kada Unija prolazi tešku krizu, a Hrvatska i Francuska mogu zajedno izgraditi bolju Europu', zaključio je Bel u pismu koje je pročitala senatorica Michele Andre

'Odnosi Hrvatske i Francuske su već godinama u stalnom usponu, čime je pridonijelo i strateško partnerstvo potpisano 2010.', kazao je nazočnima potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić, podsjećajući da je Hrvatska bila prva zemlja nečlanica EU koja je s Francuskom sklopila takvo partnerstvo.

'Hrvatska neće završiti procese reforme kada uđe u Uniju već će s time nastaviti, a cilj Hrvatske je približavanje zemalja jugoistoka Europe Europskoj uniji', istaknuo je.

'Dobri odnosi Hrvatske i Francuske bit će još bolji ulaskom Hrvatske u EU, a Francuska će u nama steći dobrog partnera', zaključio je Stazić, zahvalivši još jednom na kontinuiranoj pomoći Pariza Zagrebu u pregovorima s EU.

Ugledni francuski i hrvatski dužnosnici u četvrtak na tri okrugla stola razgovarali su o raznim aspektima odnosa Hrvatske i Francuske, te o Hrvatskoj kao novoj članici Europske unije.

Dobri odnosi dviju zemalja potvrđeni su ovoga tjedna u Parizu na razgovorima hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea

Hollande je kazao kako želi biti prvi ili jedan od prvih predsjednika koji će posjetiti Hrvatsku nakon što ona 1. srpnja 2013. uđe u Uniju.

Kulturna manifestacija 'Croatie, la voici', koja je u rujnu započela u Francuskoj, francuskoj će javnosti još više približiti Hrvatsku kao buduću 28. članicu Unije.