DNEVNI AVAZ TVRDI

'Hrvatska i BiH pune iranskih špijuna'

15.01.2013 u 12:38

Bionic
Reading

Izvještaj Pentagona koji je dostavljen američkom Kongresu, prema kojem je u svijetu aktivno 30.000 iranskih agenata spremnih braniti interese Teherana čak i terorističkim napadima izazvao je dosta pažnje u regiji, prije svega u Hrvatskoj, koja se spominje kao zemlja u kojoj su ti špijuni itekako aktivni, ali i u BiH, gdje su iranski obavještajci prisutni još od agresije na tu zemlju, piše sarajevski Dnevni Avaz

Prema pisanju sarajevskog Dnevnog Avaza, aktivnosti iranskih obavještajnih struktura u BiH eskalirale su osnivanjem terorističkog kampa na Pogorelici, u čijem su formiranju sudjelovali i visokorangirani kadrovi SDA, a koji je EUFOR zatvorio 1996. godine.

Mediji u BiH već su izvještavali da se veza iranskih agenata i pripadnika Iranske revolucionarne garde s bošnjačkim intelektualcima ostvaruje putem najvećeg iranskog investicijskog projekta u BiH - Znanstvenoistraživačkog instituta 'Ibn Sina'. Posebno blizak iranskim špijunima bivši je visokorangirani KOS-ovac Fikret Muslimović, danas angažiran kao suradnik u kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, piše Dnevni Avaz koji je već izvijestio da je Izetbegović putem Muslimovića aktivirao 'iransku vezu', koja će mu biti jedan o najvećih aduta u predkongresnoj borbi za predsjednika SDA.

Muslimović, kako su to sarajevski mediji već dokumentirali, najčešće održava kontakte sa zapovjednicima Iranske revolucionarne garde Hamidom Roughanijem i Sohrabom Jadidijem, koji, navodno, u Iranskoj ambasadi imaju status 'kulturnih radnika'. Indikativno je da je Veleposlanstvo Irana najveći financijer Udruženja za zaštitu tekovina rata u BiH, u kojem je najutjecajniji lik upravo Fikret Muslimović.

Da su iranski agenti itekako aktivni u BiH, govori i podatak da, iako iranskih investicija u BiH skoro pa nema, u prvoj polovini prošle godine vlasti BiH odobrile su vize za čak 200 iranskih biznismena, za koje se sumnja da su članovi obavještajnih struktura.

Krajem prošle godine, mjere osiguranja navodno su dodatno pooštrene zbog novih prijetnji na koje su sigurnosne službe BiH upozorene u međunarodnoj razmjeni obavještajnih podataka.

Pojedini mediji objavili su i pouzdane informacije da su iranski agenti Roughani i Jadidi nakon Muslimovića uspostavili kontakt i s vođom vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusretom Imamovićem.