Stanišić i Simatović krivi

Hrvatska bi od Srbije sada mogla tražiti 30 milijardi eura odštete, no hoće li?

31.05.2023 u 20:22

Bionic
Reading

Bivši čelnici Službe državne sigurnosti Srbije Jovica Stanišić i Frenki Simatović proglašeni su u Haagu krivima i za ubojstvo počinjeno u lipnju 1992. u Hrvatskoj u Daljskoj Planini, a Hrvatska bi, prema sporazumu iz 1996.- mogla tražiti i ratnu odštetu

Žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) u Haagu, koje je vodila sutkinja Graciela Gatti Santana, odbacilo je žalbe Stanišića i Simatovića, a djelomično je usvojilo žalbu tužiteljstva koje je tvrdilo da je prvostupanjsko vijeće pogriješilo kad nije Stanišića i Simatovića osudilo temeljem odgovornosti za udruženi zločinački pothvat.

Žalbeno vijeće Rezidualnog mehanizma povećalo im je kazne zatvora na 15 godina za zločine koje su počinile srpske snage na području bivše Jugoslavije.

Na presudu je reagiralo hrvatsko Ministarstvo pravosuđa. Žale što Stanišić i Simatović nisu osuđeni za sve zločine na hrvatskom teritoriju te najteže i najokrutnije zločine velikosrpskog režima počinjene u Vukovaru i Škabrnji.

Iz Beograda se javio reporter RTL-a Petar Panjkota. 'Reakcija gotova da i nema, kao da vlada svojevrsni zavjet šutnje i to ne samo što se službenih reakcija tiče, nego i mediji samo prenose agencijsku vijest, bez ikakvih komentara. Ta vijest nije centralno plasirana što ne treba i čuditi s obzirom što se posljednjih dana događa u Srbiji i na Kosovu."

Hrvatska može tražiti ratnu odštetu, to se stalno spominje, ali koliko je realno da bi je dobili?

"Mora se reći da i Hrvatska sramežljivo spominje to pitanje ratne odštete iako je ono bilo uključeno u sporazum o normalizaciji odnosa još iz 1996. i to sporazuma na kojem je kao mlad diplomat sudjelovao i sam Plenković. Deset godina kasnije Državna revizija za procjenu ratne štete je procijenila da bi taj iznos mogao biti vrtoglavih 30 milijardi eura, a zadnji put kada se taj iznos spominjao bio je kada je Vučić 2018. godine bio u Zagrebu."

"Bit će zanimljivo hoće li Plenković smoći snage postaviti to pitanje Vučiću."