NOVA POLITIČKA STRANKA BEZ POLITIČARA

Hrvatska 21. stoljeća bez Europske unije

07.10.2011 u 12:34

Bionic
Reading

Hrvatska 21. stoljeća ime je još jedne političke stranke osnovane ove godine. No ovu stranku ne čine političari već stručnjaci i znanstvenici. Njihov je program jasan: profesionalne političare moraju zamijeniti stručnjaci, a nepotizam i korupciju slobodno tržište i ekonomske reforme

Predsjednica stranke Nataša Srdoč, osnivačica institut za javnu politiku Adriatic (Adriatic Institute for Public Policy) 2003. godine, prvog hrvatskog nezavisnog think tanka slobodnog tržišta, istaknula je nužnost korjenitih reformi u Hrvatskoj. 'Stranke u rukama drže ekonomiju, sudstvo i medije i stoga reforme ne mogu niti provesti. Mi smo godinama dovodili prvake u provođenju reformi iz drugih dijelova svijeta, no oni u Hrvatskoj nisu imali sugovornika', istaknula je Srdoč.

Stoga je okupila poslovne ljude i znanstvenike koji u Hrvatskoj žele vidjeti vladavinu prava, jer su Hrvati, kaže Srdoč, uspješni svugdje osim u Hrvatskoj. 'Moramo stvoriti klimu da Hrvati napokon mogu biti uspješni u svojoj zemlji, da ne moraju bježati', istaknula je te upozorila kako bilježimo najveći odljev mozgova u Europi.

Srdoč se protivi poreznom teretu u Hrvatskoj koji je najviši u istočnoj Europi i među najvišima u Europi. Usto, kaže treba smanjiti apetite države te potpuno eliminirati korupciju.

Zagovara tržišnu ekonomiju bez ograničenja što je Hrvatskoj onemogućeno pristupanjem u Europsku uniju. 'Mi smo pobornici tržišne ekonomije u kojoj nema ograničenja, a to se događa s pristupnim ugovorom za Europsku uniju. Traže da se odreknemo gospodarskog pojasa na moru da ne uzgajamo vinovu lozu dok su hrvatski vinari Grgić iz SAD-a i Babić s Novog Zelanda poznati u cijelom svijetu. I onda nitko ne reagira na ovakve stvari', ogorčena je Srdoč.

Kaže da EU ograničava proizvodnju i plasman naše robe kako ne bi ugrozila njemačko ili francusko tržište te zaključuje kako Hrvatska u Europskoj uniji treba biti ravnopravan partner. Dr. Ivo Orlić nuklearni fizičar koji je radio u Singapuru, Nizozemskoj te u Australiji rekao je kako je smiješno da Hrvatska pristane na takve uvjete EU-a.

'U Singapuru stranci nikada nisu mogli kupiti ni kvadratni metar stana ili zemljišta', rekao je Orlić te usporedio nevjerojatan rast te male azijske države s Hrvatskom. Kaže kako su singapurski čelnici prije 20 godina odlučili kako žele imati zemlju znanja. Na političke položaje nije se dolazilo nepotizmom, već su te pozicije bile rezervirane za isključivo profesionalni kadar, najbolje stručnjake pojedinih područja. Singapur nema prirodnih resursa, no bogatstvo mu leži u ljudima.

Orlić, koji je više od 20 godina radio u inozemstvu, u Hrvatsku se vratio na poziv nekadašnjeg ministra Dragana Primorca koji je također imao viziju o Hrvatskoj kao zemlji znanja. Tada se u Hrvatsku vratilo stotinjak znanstvenika, no ta se ideja, kaže Orlić, nije obistinila. Mnogi su znanstvenici ipak odlučili ostati u Hrvatskoj iako su uvjeti znatno lošiji od onih koje bi imali da rade u inozemstvu.