KINEZI POBJEDNICI

Hrvatima dvije bronce na Olimpijadi fizičara u Zagrebu

26.08.2010 u 16:05

Bionic
Reading

Kineska ekipa mladih fizičara pobijedila je na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi koja se ovih dana održavala u Zagrebu, međutim, ni naši natjecatelji nisu bili loši – osvojili su dvije bronce

Kinezima je pripalo pet medalja. Iako su i Tajvan i Tajland osvojili isti broj medalja, Kina je apsolutni pobjednik jer je osvojila najviše bodova.

Naši mladi genijalci Borna Vukadinović i Ljudevit Palle iz Zagreba osvojili su po broncu, dok je Marko Jerčić iz Omiša dobio plaketu.

Olimpijada se održavala od 18. srpnja; sudjelovala su 374 učenika iz 82 zemlje; svaka ekipa imala je najviše pet članova, a njihovo znanje ocjenjivalo je 80 domaćih fizičara. Na sinoćnjem svečanom zatvaranju 41. međunarodne fizičke olimpijade u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski dodijeljeno je ukupno 36 zlatnih, 66 srebrenih i 97 brončanih medalja te 66 plaketa. Za brončanu medalju trebalo je ući među 25 posto najboljih natjecatelja.

Nagrade Europskoga fizikalnog društva za najinventivnije rješenje i za najbolje rješenje teorijskog dijela dobio je član kineskog tima Yihao Yu, koji je dobio i nagradu apsolutnog pobjednika, dok je član madžarskog tima Zoltan Jehn dobio nagradu za najbolje eksperimentalno rješenje.

Međunarodnu fizičku olimpijadu, najveće i najprestižnije natjecanje učenika srednjih škola iz fizike, organiziralo je Hrvatsko fizikalno društvo u suorganizaciji Sveučilišta u Zagrebu te uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te grada Zagreba.

Čestitka premijerke Kosor

'Iskrene čestitke na ovim sjajnim rezultatima. Ove nagrade potvrda su vašeg znanja, truda i marljivosti. Ponosna sam na vaš uspjeh i želim vam još mnogo ovakvih priznanja i osvojenih odličja. Još jednom čestitam u ime Vlade RH i moje osobno', stoji u čestitki Jadranke Kosor fizičarima.

Velik uspjeh unatoč brojnim problemima

'Jako sam zadovoljan', rekao je predsjednik organizacijskog odbora Olimpijade Krešo Zadro. 'Unatoč brojnim problemima i maćehinskom odnosu države i gradskih vlasti prema Olimpijadi, uspjeli smo organizirati uistinu veliki znanstveni skup. No nećemo sada o toj drugoj strani medalje. Danas slavimo! Dobili smo mnogo pohvala stranih delegacija. Bio sam na dosta olimpijada fizičara, ali čini mi se da smo stvarno opravdali povjerenje', rekao je profesor.

'Zadovoljan sam i uspjehom hrvatskih natjecatelja koji su osvojili dvije brončane medalje. Hrvatska polako postaje sve bolja. Glavne medalje osvojile su zemlje koje puno ulažu u rad s učenicima, pripremaju se po nekoliko mjeseci ili čak godinu dana. Naši učenici dolaze iz uobičajenih svakodnevnih okolnosti, pa ostvarenim uspjehom moramo biti još zadovoljniji'.

'Danas je dan ispraćanja tako da smo još uvijek u velikom poslu. Moramo sve sudionike otpratiti do zračne luke i oprostiti se s njima, no to je nakon uspješno odrađenog posla slatka muka', zaključio je profesor Zadro.