DRAMATIČNA OPERACIJA

Spasitelji stigli do ozlijeđene Hrvatice, zaglavljene na stijeni u BiH: 'Teren je iznimno težak'

28.05.2023 u 22:10

Bionic
Reading

Od kasnih popodnevnih sati u nedjelju traje akcija spašavanja ozlijeđene hrvatske planinarke koja se nalazi na litici visokoj 400 metara na planini Velež kod Mostara što iznimno otežava napore spasitelja da joj pomognu

'Operacija je u tijeku. Momci iz Gorske službe spašavanja došli su do nje i spuštaju je. Pitanje je međutim koliko će sama akcija potrajati zbog iznimno teškog terena', rekli su iz Gorske službe spašavanja za Hinu.

Pojasnili su kako je djevojka - koja je državljanka Hrvatske - ozlijeđena, te da se nalazi na litici visokoj 400 metara. Vođa akcije spašavanja Nadin Kevelj iz GSS-a Mostar naveo je za Dnevni Avaz da se planinarka nalazila negdje iznad polovine litice. 'U pitanju je vertikalna stijena, ali ljudi su tu spremni, obučeni su za to. Problem je sto je mrak pa to dugo traje, ali nadam se da ćemo uraditi to i da neće biti problema', kazao je Kevelj.

Žena ima teške ozljede, pothlađena je i dezorijentirana, ali je svjesna i spasitelji očekuju da njeno stanje ostane stabilno.

'Ovdje je trenutno oko 100 ljudi, dolaze spasitelji i mi ih šaljemo gore. Iz cijele su BiH, pogotovo iz Hercegovine', dodao je Kevelj.

Kasnije popodne u akciju se uključio helikopter EUFOR-a, nakon što je tijekom dana helikopter iz Republike Srpske u dvadeset navrata pokušao prići, ali bezuspješno.

"Pripadnici Helikopterskog servisa ni nakon 20 naleta nisu mogli prići ni blizu ozlijeđenoj planinarki", izjavio je Srni direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić.

"Dali smo sve od sebe, uradili više od 20 naleta, ali ne može se prići. To su vertikalne stijene. Nigdje ni blizu nismo mogli prići. Imao sam mnogo akcija i uvijek nastojim dati maksimum, ali ovdje ne možemo ništa učiniti", rekao je Kusturić, prenosi Klix.ba.

Isti portal piše da točne ozljede planinarke nisu poznate, no sumnjaju na to da su u pitanju lomovi kostiju. Spasitelji ne mogu procijeniti koliko će trajati akcija spašavanja, no ističu da je ona sada u dobrim rukama.