REUTERS I AP

Hrvati podržali EU uz dozu apatije!

22.01.2012 u 20:33

Bionic
Reading

Oko 20 sati po hrvatskom vremenu, najveće svjetske novinske agencije Reuters i Associated Press objavile su da su građani Hrvatske na referendumu podržali ulazak u Europsku uniju. Vijesti AP-a i Reutersa o hrvatskom referendumu već je prenijelo više od 570 svjetskih medija

AP javlja da je Državno izborno povjerenstvo potvrdilo da su Hrvati 'glasali za ulazak u dugom pogođenu Europsku uniju'.

Nadležni su potvrdili da je, uz oko 30 posto prebrojenih glasova, oko 67 posto građana koji su sudjelovali na referendumu u nedjelju zaokružilo 'da' na pitanje: Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji?, piše AP.

Oko 32 posto glasača bilo je protiv, dok je ostatak glasačkih listića nevažaći.

Oko 42 posto birača s pravom glasa izašlo je na referendum, javlja AP, dodajući da to ilustrira 'apatiju prema 27-članom bloku država'.

Hrvatska je potpisala pristupni ugovor prošle godine i postat će 28. članica EU-a u srpnju 2013. nakon ratifikacije država članica Unije.

Reuters javlja da je Hrvatska u nedjelju glasala za ulazak u Europsku uniju 2013, sudeći prema prijevremenim službenim rezultatima prebrojenih 25 posto glasova.

Za ulazak u EU glasalo je 67 posto birača, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo.

Reuters podsjeća da se referedum o članstvu u EU održao 'dva desetljeća nakon što se mala jadranska država otcijepila od socijalističke Jugoslavije'.