'VEZANE RUKE'

Hrvat Vjekoslav Bevanda budući premijer BiH

30.12.2011 u 12:40

Bionic
Reading

Vjekoslav Bevanda kojega je HDZ BiH predložio za mandatara za sastav novog Vijeća ministara izjavio je kako očekuje da bi to tijelo moglo biti uspostavljeno tijekom siječnja 2012. godine a kao prioritetne zadaće naveo je gospodarski oporavak zemlje i nastavak reformi nužnih za približavanje Europskoj uniji

'Prema onome što je meni prezentirano ići će se ubrzanom procedurom (imenovanja mandatara) ako ne bude problema. Nadam se vrlo brzo nakon Nove godine tijekom siječnja a sigurno prije veljače', kazao je Bevanda sarajevskom Dnevnom avazu odgovarajući na pitanje kada očekuje da će preuzeti novu dužnost.

HDZ BiH je u četvrtak na temelju dogovora lidera šest političkih stranaka postignutog u srijedu Predsjedništvu BiH proslijedio Bevandinu kandidaturu za predsjedatelja Vijeća ministara.

Predsjedništvo BiH odmah je taj prijedlog uputilo Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) koje trebaju obaviti provjere podobnosti predloženog kandidata za izbor na visoku dužnost. Provjere se odnose na moguće zabrane političkog djelovanja, ratnu ulogu kao i na sigurnosni aspekt i najkraće mogu trajati osam dana.

Vezane ruke

Ukoliko Bevanda dobije pozitivno mišljenje SIP-e i SIPA-e Predsjedništvo BiH ga imenuje za mandatara a o potvrdi ili odbacivanju te nominacije odlučuje Zastupnički dom parlamenta BiH u roku od najviše mjesec dana.

Kada ga potvrdi Zastupnički dom mandatar predlaže ministre čije imenovanje ponovo mora potvrditi Zastupnički dom.

Bevanda je istaknuo kako u sadašnjoj situaciji i ne treba biti veliki stručnjak da bi se jasno odredilo što BiH hitno treba.

'Dobijem li ovaj posao dat ću sve od sebe da ga obavim kako treba i da stvorimo sinergiju u Vijeću ministara i u cijeloj državi kako bi cijela zemlja krenula naprijed', kazao je Bevanda.

Istaknuo je kako nitko nema izbora uhvatiti se u koštac s problemima u državi ili ne jer se to 'jednostavno mora'.

Bevanda je ipak upozorio kako su mu ruke u određenoj mjeri vezane već u startu jer nije ni u poziciji odabrati članove nove vlade. Sukladno postojećoj praksi imenovanje ministara stvar je dogovora čelnika stranaka koje čine vlast a nagađa se o brojnim imenima. Bevanda ističe kako niti prema jednoj od spominjanih osoba nema negativno mišljenje.

Potencijalni ministri

Lokalni mediji nagađaju kako će uz Bevandu iz HDZ BiH u Vijeće ministara ući i ministar pravosuđa te kako će to biti ili Bariša Čolak koji i sada obnaša tu dužnost ili pak Borjana Krišto

Unutar 'hrvatske kvote' izgledan kandidat za ministra za izbjeglice čini se Damir Ljubić iz HDZ 1990. Srbima je pripalo minstarstvo financija i njega bi trebao preuzeti Nikola Špirić, sadašnji predsjedatelj Vijeća ministara i član vrha Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik.

Sredoje Nović
koji također dolazi iz SNSD-a, po svemu sudeći, ostat će na poziciji ministra civilnih poslova dok će Srpska demokratska stranka (SDS) imenovati ministra vanjske trgovine a to će biti ili predsjednik stranke Mladen Bosić ili pak nekadašnji član Predsjedništva BiH Mirko Šarović

Šarovićeva kandidatura ne čini se pretjerano izglednom s obzirom da je on smijenjen s dužnosti odlukom Visokog predstavnika a potom i suđen.

Očekivano kao jedini kandidat za ministra vanjskih poslova iz 'bošnjačke kvote' spominje se predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija. Njegova će stranka imenovati i ministra prometa i komunikacija a to će biti predsjednik Glavnog odbora SDP-a Damir Hadžić. Zanimljivo je da će on biti kandidiran kao ministar iz reda 'ostalih' nacionalnih skupina.

Stranka demokratske akcije (SDA) i dalje će kontrolirati ministarstvo sigurnosti na čijem čelu ostaje Sadik Ahmetović. SDA će kandidirati i ministra obrane a moguće je da to bude dosadašnji ministar Selmo Cikotić ali i Nedžad Ajnadžić, trenutačno ministar za razvojačene branitelje u vladi Sarajevske županije.