čeka se 'zeleno svjetlo'

Hoćemo li sami lako moći zamijeniti bateriju mobitela? Borzan: Vraćamo se kako je nekada bilo

Bionic
Reading

Europski parlament treba dati konačno 'zeleno svjetlo' o dugovječnijim, učinkovitijim i izdržljivijim baterijama za mobitele, automobile, romobile, bicikle, laptope.... Uvest će se stroži kriteriji što će dodatno zaoštriti i ciljeve za skupljanje otpada, recikliranje kao i oporabu materijala

Uredbom se obvezuje proizvođače da najkasnije do 2024. počnu proizvoditi baterije tako da ih serviseri, ali i sami potrošači mogu lako i jednostavno zamijeniti.

'S ovom uredbom se zapravo, u dobrom dijelu, vraćamo na staro. Kako je nekada bilo, ali smo to napustili jer je prevladao koncept brzo, troši, bacaj, kupuj novo. To je zasigurno bilo pod utjecajem industrije, proizvodilo se bez ikakvih zakonskih ograničenja.', objašnjava što će time dobiti potrošači, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača s kojom smo razgovarali tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu.

Naime, prošloga prosinca s Vijećem je postignut dogovor kojim se, kako objašnjavaju u Europskom parlamentu, nastoji izgraditi snažniji i konkurentniji industrijski sektor. Uredbom koja će svoje 'rešetanje' proći na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, uvode se stroži zahtjevi kako bi baterije postale održivije, trajnije i učinkovitije, kao i uvođenje strožih ciljeva za skupljanje otpada, učinkovito recikliranje i oporabu materijala.

'Čak 42 posto kvarova na pametnim telefonima i 27 posto kvarova na laptopima je povezano s baterijom. Svi se sjećamo vremena kada se baterija na mobitelu mogla jednostavno izvaditi i zamijeniti. Svatko od nas je mogao biti sam svoj majstor. Sada se mobiteli sastavljaju tako da se baterija zalijepi, i ako ju pokušate odvojiti, velika je vjerojatnost da ćete dodatno ošteti uređaj', podsjeća na istraživanje koje je provela među građanima, a koje je pokazalo kako više od 94 posto građana Hrvatske smatra kako se baterije na uređajima trebaju moći lakše zamijeniti.

Dodatnim problemom 57 posto građana je primjetilo, dodaje temeljem istraživanja kojega je provela, da se trajanje baterije na mobitelu skratilo nakon što se ažurira operativni sustav.

'Apple i Samsung su već kažnjeni u Italiji i Francuskoj radi namjernog usporavanja uređaja kako bi se građane primoralo da kupe novi. Ovom uredbom bi trebala uvesti transparentnost jer će na bateriji biti označeno koliko ona može trajati', rekla je već ranije Borzan.

Novim se zakonodavstvom predviđa i uvođenje deklaracije o ugljičnom otisku i digitalne putovnice za baterije za određene vrste baterija. Što je digitalna putovnica i čemu bi služila, pitamo hrvatsku eurozastupnicu.

'Ne znamo što će biti s digitalnim putovnicama za baterije jer je riječ o dijelu koji je trenutno na 'vagi', zaključuje Borzan.