hrvatska eurozastupnica

Borzan: Nastoji se dokinuti praksa 'kupi, koristi, baci'

05.05.2023 u 11:58

Bionic
Reading

Pristup "kupi, koristi i baci" uređaje financijski je neisplativ i štetan za okoliš, poručila je u petak eurozastupnica Biljana Borzan i najavila skore izmjene i dopune Direktive o pravima potrošača i Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi

"Mi ne možemo građane financijski opterećivati da stalno kupuju nove uređaje, da bacaju ove koje su koristili, opterećujemo okoliš", rekla je Borzan (S&D/SDP) na konferenciji za medije u HND-u.

Odbor za zaštitu potrošača i unutarnje tržište Europskog parlamenta (EP) izglasao je u ožujku dokument Osnaživanje potrošača za zelenu tranziciju kojim se revidiraju postojeće direktive, a o tome će se raspravljati i glasati na plenarnoj sjednici idući tjedan.

Borzan, kao izvjestiteljica i pregovaračica EP-a, rekla je da se želi dokinuti praksa "kupi, koristi, baci".

Takvim pristupom stvara se jedno radno mjesto, rekla je i dodala kako se procjenjuje da se popravljanjem i prenamjenom stvara 296 radnih mjesta.

Izmjene predviđaju zabranu ugrađivanja komponente koja ograničava trajanje uređaja i zabranu svih vrsta praksi koje mogu voditi do kraćeg trajanja uređaja, obveznu oznaku zajamčene trajnosti uređaja i obvezno informiranje potrošača.

Prema istraživanju stavova građana Hrvatske koje je naručila eurozastupnica, najviše se kvare mobiteli, perilice za rublje, televizori, perilice za suđe i usisavači, a Hrvati najviše sumnjaju u tvornički ugrađene kvarove u mobitelima, televizorima i perilicama za rublje.

Čak 94 posto hrvatskih građana smatra da su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje, a istraživanja su pokazala da se najviše uređaja pokvari između druge i treće godine upotrebe, odmah nakon isteka obaveznog jamstva.

Novim propisima predviđa se obvezno jamstvo od dvije godine s time da proizvođači i trgovci ponude potrošačima dodatne dvije godine garancije, a kupci pri kupnji novih uređaja moraju imati informaciju postoje li rezervni dijelovi u slučaju kvara i ima li ograničenja vezanih uz popravke, poput nepostojanja servisera.

Novi propisi neće zaobići proizvođače iz trećih zemalja.

"Svatko tko želi plasirati proizvod na tržište Europske unije, mora se prema ovim direktivama ravnati. Primjerice, neka azijska država može po svojim pravilima proizvoditi uređaje kako god hoće, ali ako tu svoju robu želi plasirati na europsko tržište, morat će poštivati ove zakone i time izbijamo mogućnost stvaranja nelojalne konkurencije", rekla je Borzan.

Nakon što EP potvrdi svoju pregovaračku poziciju na plenarnoj sjednici, a što bi, smatra Borzan, trebalo proći glatko, početkom lipnja trebali bi početi pregovori s Vijećem EU-a o rokovima i načinima primjene.

"Sam ishod glasanja na Odboru pokazuje da nisu bili dovoljno uspješni jer se krajnji prijedlog nije puno promijenio u odnosu na ono što sam početno predložila. S druge strane, Vijeće EU-a ima izuzetno veliku moć u pregovorima. Vijeće EU-a je definiralo nešto blažu poziciju", rekla je Borzan o utjecaju lobista i dodala da će se u pregovorima nastojati osigurati da potrošači najviše profitiraju od novih propisa.

Konačan dogovor mogao biti postignut u rujnu, rekla je Borzan.