USTAVNI SUD ODLUČUJE

Hoće li vladin harač danas pasti?

17.11.2009 u 07:50

Bionic
Reading

Ustavni sud Republike Hrvatske na današnjoj će javnoj sjednici donijeti odluku povodom zahtjeva više od 50 tisuća građana za ocjenom ustavnosti Zakona o posebnom porezu, a zahtjev za ocjenom ustavnosti podnio je i predsjednik Republike Stjepan Mesić

Kako nagađaju neslužbeni izvori Novog lista, zahtjevi za ukidanjem kriznog poreza mogli bi biti odbačeni. Međutim, službena informacija o tome kakva će biti odluka, u ponedjeljak se nije mogla dobiti iz Ustavnog suda.

Prema izvorima novinara Novog lista, sa stajalištem da je Zakon o posebnom porezu suglasan Ustavu ne slažu se svi suci, no većina njih podržava ustavno pravo zakonodavca da samostalno određuje poreznu politiku. Kako to biva u takvim slučajevima, suci koji se ne slažu izdvajaju svoja zasebna mišljenja od odluke većine.

Nakon donošenja Zakona o posebnom porezu, predsjednik Republike Stjepan Mesić podnio je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti tog zakona. Mesić je tako prvi put iskoristio svoju ustavnu ovlast da traži izvanrednu kontrolu zakona, a njegovom se zahtjevu pridružio niz udruga i pedesetak tisuća građana zbog bojazni da će ostati bez nadoknade štete u slučaju da Ustavni sud ukine sporni zakon.

Kako je na javnoj pripremnoj sjednici Ustavnog suda obrazložio predsjednikov savjetnik Siniša Tatalović, Predsjednik je tražio njegovo ukidanje jer je neobjektivan, te krši ustavna načela pravednosti, jednakosti pred zakonom i razmjernosti.

Stručnjaci iz raznih grana društvenih znanosti, te raznih grana prava na toj su sjednici bili skloniji procjenjivati da je krizni porez protivan pojedinim ustavnim načelima, premda su i priznavali ustavno pravo zakonodavca da određuje poreznu politiku.

Postojala su i mišljenja da bi s odlukom po zahtjevima predsjednika, nevladinih udruga i građana trebalo pričekati dok se ne vidi hoće li Vlada novim proračunom cjelovitije riješiti pitanje tko će snositi najveći teret gospodarske krize.

Najoštriji od svih pozvanih bio je profesor s Filozofskog fakulteta Žarko Puhovski koji je Zakon o posebnom porezu proglasio nemoralnim, premda je u najvećoj mjeri od svih priznao Vladi ustavno pravo da kreira poreznu politiku.

Pored neosporno širokih ustavnih ovlasti Vlade u poreznim pitanjima, kao argument da će Zakon o posebnom porezu ostati na snazi od početka se navodi i činjenica da je današnji sastav Ustavnog suda izabran u Saboru u kojem vladajuća stranka ima većinu.

Na dnevnom redu sjednice Ustavnog suda naći će se još i Zakon o izmjenama Krivičnog zakona Republike Hrvatske, te Zakon o ljekarništvu.