analiza

Hoće li Turudić mijenjati DORH na bolje ili na gore? 'On će sam sebi htjeti podići spomenik'

25.01.2024 u 16:01

Bionic
Reading

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić bit će novi glavni državni odvjetnik nakon što se provede formalna procedura u Saboru. Premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade objasnio je da je njegov program bio najkvalitetniji među četiri ponuđena te da je imao 'najuvjerljivije argumente u razgovoru s Povjerenstvom u pogledu funkcioniranja Državnog odvjetništva'

Odluka je na razini Vlade donesena jednoglasno i nesumnjivo će izazvati brojne rasprave u javnosti: radi se o kontroverznoj figuri u hrvatskom pravosudnom sustavu, čovjeku koji je svojevremeno tvrdio da je 'određen HDZ-om' i da upravo toj stranci ima zahvaliti svoje napredovanje.

Ivan Turudić ujedno će biti prvi čovjek u proteklih četvrt stoljeća koji na čelo Državnog odvjetništva dolazi izvan tog sustava. Radi se o deklariranom prijatelju osuđenog i odbjeglog Zdravka Mamića i drugih krajnje kontroverznih javnih ličnosti, no on sam nedavno je rezolutno odbio tvrdnje da je 'režimski sudac' i pozvao da mu se predoči ijedna njegova takva presuda.

Turudićevu biografiju nedavno smo secirali u ovom tekstu.

Od samog početka procesa izbora novoga glavnog državnog odvjetnika spekuliralo se da je upravo on favorit vladajućih, no dio promatrača tvrdio je da se u toj utrci Turudić istaknuo samo kao 'zec', kako bi na sebe navukao odium javnosti i omogućio Plenkoviću bezbolnije imenovanje Emilija Kalabrića, današnjeg zamjenika Zlate Hrvoj Šipek te čovjeka 'iz sustava'. No pokazalo se da su, po svemu sudeći, bile točne tvrdnje da je upravo on dobio mig politike da se uopće kandidira.

Nije ga omela ni prošlotjedna optužnica Uskoka protiv bivšeg šefa JANAF-a Dragana Kovačevića i poduzetnika Kreše Peteka, u kojoj se spominje i njegovo ime, uz navode da mu je Kovačević plaćao odijela. Te tvrdnje on je također demantirao.

'Za Andreja Plenkovića definitivno se radi o riskantnom potezu jer Ivan Turudić ne izgleda kao karakter koji će na poziciji moći biti 'upravljiv', a definitivno postoji i otpor njegovu imenovanju unutar Državnog odvjetništva i Uskoka. Njegovo imenovanje najavljuje promjene - ali to mogu biti promjene i na bolje i na gore. Oporba i dio medija sasvim sigurno će sada nastupiti agresivno - kritizirali bi i da je Plenković izabrao neko drugo rješenje, ali Turudić je svojom 'poznatošću' i prošlošću svakako zanimljivija meta', kaže za tportal politički analitičar i komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić.

'Izbor protukandidata Emilija Kalabrića predstavljao bi kontinuitet vođenja DORH-a, kojim nitko nije zadovoljan, niti ga podržava, premda bi se radilo o političkom rješenju koje bi bilo najblaže i najlakše progutati. S druge strane Ivan Turudić će izazvati reakcije i zbog pojedinih situacija, i svoje prošlosti, i zbog karaktera koji je svakako osebujan - ali to je prilika za njega da na kraju svoje karijere promijeni imidž i napravi nešto slično onome što je Branko Bačić napravio s obnovom', dodaje Trogrlić.

  • +3
Ivan Turudić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dodaje da će Turudić evidentno mijenjati dosadašnji način rada i voditi svoju politiku unutar DORH-a.

'Svojom funkcijom on će željeti sam sebi napraviti spomenik, što možda i nije loše, ali je politički zahtjevnije', kaže Trogrlić i potom podsjeća na Mladena Bajića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika koji je još uvijek u ulozi savjetnika u sustavu DORH-a.

'On je bio u stanju balansirati i biti izabran od politike, a istovremeno raditi kako misli da treba raditi i zatvoriti Ivu Sanadera ili Nadana Vidoševića, recimo. Razumio je političku dimenziju DORH-a i imao fokus na bitno. Nakon njega ugled ove institucije ide nizbrdo i premda jedan čovjek to ne može promijeniti, Turudić će radi svog imena barem pokušati', zaključuje Trogrlić.