mladen dragičević

Kandidat za šefa DORH-a: Ako ste Real Madrid, svaki teren je dobar

24.01.2024 u 10:03

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković i vladino Povjerenstvo za utvrđivanje prijedloga kandidata za glavnog državnog odvjetnika obavit će danas razgovore s četvoricom kandidata za tu funkciju.

Razgovori s kandidatima obavit će se od 9 do 13 sati. Na jednosatne razgovore kandidati su pozvani abecednim redom. Prvi se, tako, predstavlja odvjetnik Mladen Dragičević, zatim slijedi aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić, potom sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić i na koncu zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Neposredno prije ulaska u Vladu Dragičević je rekao: “Nikoga me nije strah. Imam više znanja nego svi pojedinačno. Iz privatnog sektora sam, moja prednost je taj međunarodni element, ali kako odluči Vlada, to će biti to.”

Mladen Dragičević Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Na pitanje je li lakši intervju bio u Saboru ili ga očekuje u Vladi, rekao je: “Svejedno mi je. Ako ste Real Madrid, svaki teren je dobar.” Što se tiče konkurencije, smatra da konkurencije velike nema: “Odlučuju nijanse i u kojem smjeru Vlada želi. Mislim da sam taj, alipoštujem odluku Vlade. prijavit ću se i ponovno.”

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

“Ako gledamo što je bilo u Saboru, neke kolege su zanimala više neka pitanja, bila su jasna pitanja. ja nemam repova, nisam dobio puno pitanja. Program je tu. Pitanje je hoće li Vlada odvjetnika koji je blizak EU-u, koji ima taj međunarodni element, koji nudi brza rješenja. Treba mijenjati zakone”, dodao je.

  • +3
Kandidati za šefa DORH-a na razgovoru u Vladi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić prije razgovora u Vladi istaknuo je da očekuje da će Povjerenstvo postavljati pitanja koja se tiču programa rada koji je sastavio i da će odgovarati i pojašnjavati pojedine odredbe programa jer dosad je bio stav da program nije dovoljno širok, da nije dovoljno eksplicitan.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

“Program ima 15 stranica, ali moglo ga se napisati i na sto stranica, ali zato postoji mogućnost razjašanjavanja detalja programa i da se objasni što se konkretno namjerava napraviti”, rekao je i dodao da je otvoren za svaku raspravu:

“Otvoren sam za sve, ako treba i pet i deset sati dok ne pojasnim. Nije problem vrijeme, nego njihove percepcije onoga što namjeravam i što je suština mog programa.” Na pitanje smatra li iskustvo u DORH-u svojojm prednošću, rekao je: “Ne mislim da mi je prednost rad u sustavu DORH-a, ja sam samo kandidat koji se javio i osobno samatra da može obavljati tu dužnost.” Na pitanja o tome što smatra o radu svoje, još uvijek šefice Zlate Hrvoj Šipek, rekao je:

  • +4
Kandidati za šefa DORH-a Nikša Wagner, Mladen Dragičević, Ivan Turudić, Emilijo Kalabrić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

“Hrvoj Šipek je odlično obavljala svoj posao. Vodila je DORH u najtežoj situaciji. Pogledajte koliko se optužnica za to vrijeme podiglo, a o pitanju percepcije javnosti o radu Hrvoj Šipek dalo bi se dosta govoriti.”

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić nije želio davati izjave prije sastanka u Vladi., a zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner rekao je:

'Saborsko predstavljanje ima drugačiju dimenziju, ovdje je više pitanje konkretne struke, odnosa. Pretpostavljam da će tematika biti nešto drugačija, da će biti kao prošli put. Tad sam bi jako zadovoljan, tad smo se prvi put javljali na oglas. Bio sam ugodno iznenađen činjenicom da je premijer vodio razgovore, pročitao program, to nikad prije nisam doživio', rekao je Wagner i dodao da ima dovoljno znanja, energije i iskustva te da zna kako raditi s ljudima, kako ih motivirati.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

'Po mom mišljenju, ključni su problemi na kadrovskoj razini i zato sam se ponovno javio jer sam prepoznao da je moj program još uvijek aktualan', rekao je Wagner, prenosi N1.

Razgovore s kandidatima obavit će, uz premijera, i potpredsjednica vlade Anja Šimpraga, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i ministar financija Marko Primorac.