DRŽAVNIM NOVCEM NA PREDIZBORNI SKUP

Hoće li SDP još jednom napuniti proračun svojim prekršajem

16.05.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović u ponedjeljak je s čak petero SDP-ovih ministara došao na predizborni skup u Splitu podržati Ivu Baldasara. Svi su ministri našli nekakav 'ministarski posao' u Splitu, osim šefa obrane Ante Kotromanovića koji je, čini se, prekršio zakon i iskoristio proračunski novac za ciljeve SDP-a

Ministri ne smiju koristiti državni novac, državne automobile niti išta državno za ciljeve predizborne kampanje. Zato su se mnogi u ponedjeljak zapitali tko je platio ministarsku karavanu u Splitu?

Premijer Zoran Milanović, kamo god odluči ići – mora ići o državnom trošku jer je štićena osoba prve kategorije i daljnje rasprave nema - naravno, ako gledamo samo zakone. Milanovićev odlazak u špeceraj će do kraja mandata plaćati građani jer premijera štite zakoni i policajci od bilo kakve mogućnosti da bude ugrožen. Tako su građani premijeru platili putni trošak i zaštitu za cijelu predizbornu kampanju, pa tako i za skup u Splitu.

Hoće li SDP opet dobiti kaznu?

Kazne za kršenje odredbi Zakona o financiranju političkih aktivnosti, odnosno za korištenje državnih sredstava u izbornoj kampanji mogu biti administrativne i prekršajne.

Administrativna kazna za dolazak na predizborni skup u Splitu o državnom trošku bila bi potpuni gubitak naknade izbornih troškova za SDP-ovog kandidata Ivu Baldasara.

Prekršajna kazna za SDP mogla bi biti, kad bi ih netko prekršajno prijavio, a sud tako i presudio, od 50 do 500 tisuća kuna.

Podsjetimo, Državni ured za reviziju SDP-u je već uskratio tri mjesečna davanja iz proračuna, od oko šest milijuna kuna, zbog kašnjenja s objavom financijskog izvješća.

No zato ministri nemaju tu privilegiju i oni ne bi smjeli koristiti automobile ministarstva da bi se pojavili na predizbornom skupu. Zato je zanimljivo kako su se ministri Milanka Opačić, Branko Grčić, Arsen Bauk, Siniša Hajdaš Dončić i Ante Kotromanović zajedno našli u ponedjeljak navečer uz bok splitskom Ivi Baldasaru. Ponedjeljak je još uvijek radni dan, a predizborne aktivnosti ne spadaju im u opis ministarskog posla.

Ministar obrane Ante Kotromanović nije (kao ministar) imao što raditi u Splitu. On je u ponedjeljak bio zajedno s Milanovićem u zadarskoj Zračnoj luci na pokaznoj vatrogasnoj vježbi 'Ljeto 2013', ali u Splitu nije imao službenih aktivnosti. Put od Zadra do predizbornog skupa u Splitu prevalio je o državnom trošku i u MORH-ovom Mercedesu. To je, na prvi pogled, očito kršenje Zakona o financiranju političkih aktivnosti i promidžbe koji govori da se u kampanji ne smiju koristiti državna sredstva ni sredstva lokalne zajednice.

Kotromanovićev glasnogovornik Mislav Šimatović brani se uredbom prema kojoj je ministar štićena osoba druge kategorije. 'Da bi se ministar riješio pratnje vojne policije, on to mora unaprijed pismeno zatražiti, tako da to na potezu Zadar – Split nije mogao učiniti', rekao je Šimatović.

Izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić rekao je da nije siguran kako se zakon odnosi na štićene osobe 'druge kategorije', no upozorava da ministri, pa ni premijer, ne bi smjeli nijednu državnu kunu iskoristiti u korist SDP-a, odnosno za kampanju: 'Neka su i štićene osobe, ali ako postoji trošak puta, tada bi SDP morao to platiti, a ne građani, jer neki u Split nisu išli zbog poslova Vlade, nego zbog kampanje.' Zelić kaže da bi premijer i ministar Kotromanović sami trebali odlučiti platiti putne troškove (čak i da to zakonom nisu obavezni) kako bi postavili standarde i dokazali integritet.

Drugi ministri pripazili su na tu 'sitnu' odredbu u zakonu, pa su u Splitu ipak 'ministrovali' ili su bili 'čisti' kampanjci kao ministar uprave Arsen Bauk.

Bauk tvrdi da je uzeo godišnji odmor od sedam dana kako bi, kao kandidat na SDP-ovoj listi Splitsko-dalmatinske županije, sudjelovao u predizbornim aktivnostima. Premda je zadnji na listi pod visokim brojem 51, svoj posao shvaća vrlo ozbiljno, pa je tako u trenutku razgovora s nama rekao da je na putu prema Šolti, a nakon toga išao je u Šestanovac. Na skupu u Splitu bio je, dakle, kao kandidat. 'Došao sam tamo automobilom županijskog ogranka SDP-ajer u vrijeme kampanje ne smijem koristiti državne resurse. Imam sa sobom jedino službeni mobitel, ali to je zato što se – iako sam na godišnjem – kao ministar i dalje javljam novinarima na mobitel i na raspolaganju sam kolegama', rekao je Bauk.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a te potpredsjednik Vlade Branko Grčić u Splitu je odradio svoj radni dan i usput svratio kolegama iz stranke na predizborni skup, dati podršku Baldasaru. Koliko je to bilo 'usput', a koliko planirano, možemo samo nagađati, ali njegova glasnogovornica rekla nam je da je ministar upravo u obilasku brojnih lokalnih jedinica u kojima s gradonačelnicima i načelnicima potpisuje ugovore za kapitalne projekte. Tako je u Splitu u ponedjeljak potpisao 29 ugovora teških 14,3 milijuna kuna za projekte četiri dalmatinske županije.

Ministar pomorstva i prometa Siniša Hajdaš Dončić u Splitu je u utorak (rano ujutro u 9 sati) obišao završne radove na unutarnjim vezovima u Gradskoj luci Split. U grad je stigao u ponedjeljak navečer te se pridružio i predizbornom skupu.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić u Splitu je u ponedjeljak otvorila dograđeni i adaptirani Odjel za osobe s poremećajem autističnog spektra na Firulama. Ostala je par sati dulje da bi se smješkala kraj Baldasara.