JAMČEVINE NA STOLU

Hoće li Pripuz i Laco na slobodu za vikend?

30.10.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Prošlo je već devet dana od određivanja istražnog zatvora Milanu Bandiću, Slobodanu Ljubičiću, Petru Pripuzu i devetorici osumnjičenih u USKOK-ovoj aferi Agram. Budući da je sudac istrage odobrio jamčevine Pripuzu, Miru Laci i Ivanu Markusu, USKOK se na tu odluku žalio, a konačna odluka suda o jamčevinama očekuje se danas ili sutra

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Zdenko Posavec odobrio je jamčevine Petru Pripuzu u iznosu od sedam milijuna i 750 tisuća kuna a Miri Laci i Ivanu Markusu u iznosu od 100 tisuća kuna. Oni su ipak završili u Remetincu jer se USKOK žalio na rješenja o jamčevinama koje neće biti važeće ako ih ne potvrdi izvanraspravno vijeće Županijskog suda.

Žalbe USKOK-a i zahtjevi obrane kompletirani su u poseban spis jučer oko 14 sati nakon čega je počeo teći rok od 48 sata u kojem izvanraspravno vijeće mora iza zatvorenih vrata donijeti odluku o jamčevinama - pojasnio nam je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Odvjetnik Petra Pripuza Mate Matić kaže da njegov klijent može na slobodu odmah, ako riješenje postane pravomoćno: 'Ako se odobri rješenje, novac se polaže na žiro račun suda i sudac istrage oslobađa Pripuza dok traje istraga', kaže Matić.

Kad prestane razlog za istražni zatvor, kaže Matić, jamstvo bi se morali vraćati osumnjičenicima: 'Nekada to uspijemo, a nekada i ne. Sud nekada odugovlači s procedurom pa novac ostane kod njih do kraja suđenja iako bi zakonski trebalo vratiti odmah kada završe uvjeti zbog kojih je jamstvo i određeno.'

Jamčevinu je naknadno zatražio i Slobodan Ljubičić koji za obranu sa slobode nudi 1,4 milijuna kuna, no njegov zahtjev istražni sudac još nije odobrio. O njegovom zahtjevu neće se raspravljati na izvanraspravnom vijeću nego naknadno. Ako mu sudac odobri jamčevinu i on će morati pričekati žalbeni postupak i pravomoćnost odluke što bi moglo potrajati i do desetak dana.

Inače, rekordnu jamčevinu položio je bivši premijer Ivo Sanader 2011. u iznosu od 12,4 milijuna kuna. Toliko je vrijedila njegova, ali i imovina stare HDZ-ove garde Sanaderovih prijatelja Luke Bebića, Jerke Rošina, Marija Zubovića te supruge Mirjane Sanader.

Kao jamstvo za slobodu za vrijeme istražnog postupka može se, osim novca i nekretnina, ponuditi ostala vrijedna imovina poput umjetnina. Jamčevina za vrijeme istrage ostaje na žiroračunu Županijskog suda ili se na imovinu upisuje hipoteka sve dok traje postupak. Osumnjičenik bi imovinu izgubio kada bi odlučio pobjeći iz zemlje.