SILA 21. STOLJEĆA

Hoće li Kindija osvojiti svijet?

17.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Budući da se brojna svjetska gospodarstva suočavaju s velikim problemima, sve su oči uprte u Kinu i Indiju kao spasioce. Kina i Indija jednom su bile srodne duše, no bilo je to prije nekih 2.000 godina. Danas su rivali, dva giganta koja žive u paralelnom svemiru. No mogu li Kina i Indija unatoč svemu ipak ujediniti snage, pita se Time

Nije nepoznanica da između Indije i Kine postoji veliki rivalitet. Spoj je to mitova i stvarnosti, kako unutar njih, tako i među njima. Nekada davno bili su srodne duše, ali bilo je to prije više od 2.000 godina kroz širenje budizma. Mišljenje kakvo su lokalni Kinezi i Indijci s vremenom stvorili jedni o drugima prilično je loše, piše Time.

Percepcije i stavovi začinjeni su rasnim epitetima. Tako Kinezi smatraju Indijce siromašnima, praznovjernima i prljavima. S druge strane, Kinezi su za Indijce bezobrazni, bezbožni i – prljavi.

Ipak, i takvi krajnji stereotipi su se vremenom promijenili. Danas su prve asocijacije na Indijce bankari i poduzetnici, dok se Kineze promatra kroz dvije dimenzije: bogatstvo i veličinu.

Unatoč tome što su suvremeni odnosi azijskog slona i zmaja više prijateljski nego u prošlosti, tenzije ipak nisu posve nestale. Nažalost, uske ekonomske veze između dviju država koje bi inače spriječile potencijalni sukob ovdje ne postoje. Kineska ulaganja u Indiju iznose jedva 0,05 posto, dok su indijska direktna strana ulaganja u Kinu toliko mala da se ni ne vide u službenim podacima.

Bilateralna trgovina raste, posebno kineski izvoz u Indiju, međutim, to je još uvijek vrlo mali udio gledajući globalno. Ono što još više iznenađuje je da samo nekolicina gradova ovih dviju država ima direktne letove.

No prije nego krenu u spašavanje svijeta, Kina i Indija moraju srediti svoje gospodarstvo i društvo. U obje države izvoz usporava, inflacija je na bolnoj razini, nejednakost u prihodima još više produbljuje već postojeći jaz, a društvena nepravda samo dolijeva ulje na vatru. Brojni mladi, radnici i farmeri ostavljeni su na marginama društva, u očaju. Dok Kina uopće ne slijedi pravila, Indija ih ima i previše, piše Time.

U očima zapadnog svijeta, Indija uživa bolji imidž od Kine. Indiju se promatra kroz romantično-ideološku prizmu: Indija je Ghandi, joga, jedi-moli-voli. S druge strane, na Kinu se gleda kao na dno dna, zemlju koju volite mrziti, vatrenog zmaja, a ne slatku pandu.

No, čija je ekonomska staza održivija, državni kapitalizam ili privatno poduzetništvo? Koje je društvo izdržljivije? Koja od ovih dviju nacija ima jači osjećaj za sudbinu? To cijeli planet želi i mora znati. Što prije.