SUSRET S BAKIROM IZETBEGOVIĆEM

Hoće li Josipović povratiti povjerenje muslimana?

13.04.2011 u 16:51

Bionic
Reading

U tijeku je neformalni susret predsjednika RH Ive Josipovića i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Bihaću. Sastanak koji će se predvečer nastaviti i u Rijeci odvija se u sjeni nedavne izjave Josipovića koja je uzburkala odnose s islamskom zajednicom i Hrvatskoj

Podsjećamo, nakon što se Josipović prošlog tjedna zaletio izjavom za Reuters u kojoj govori kako je Hrvatska u nezgodnom položaju jer graniči s BiH u kojoj živi mnogo muslimana, žestoke reakcije nisu izostale.


Politički predstavnici hrvatskih građana islamske vjeroispovijesti Josipovićevu su retoriku usporedili s onomRadovana Karadžića i Vojislava Šešelja. Sam predsjednik se pak posipao pepelom tvrdeći da je riječ o 'nespretnoj' izjavi koja je krivo protumačena. Vjerski vođe suzdržali su se od osude Josipovića.

Upravo zbog toga pod posebnim je povećalom susreta Izetbegovića i Josipovića, najprije u Bihaću a kasnije i u Rijeci gdje će obići gradilište Islamskog centra. 'Nemili događaj koji se desio vjerujem da nije bio namjeran, mi smo ljudi koji griješimo', rekao je za tportal riječki imam Hajrudin Mujkanović i dodao kako se nada da će ovo biti susret gdje će se pogreške ispraviti.

Predsjednik hrvatskog ogranka SDA, stranke Bakira Izetbegovića, saborski zastupnik Šemso Tanković koji je prošlog tjedna oštro osudio Josipovićevu izjavu kaže kako je susret s Izetbegovićem ranije isplaniran te kako nema veze s izjavom. No i dalje tvrdi da to Josipoviću nije trebalo. S njim se, kaže, još nije vidio, ali do susreta bi moglo doći u nedjelju kada će cijeli državni vrh biti na komemoraciji u Jasenovcu.

Prekogranična suradnja

A o čemu će Izetbegović i Josipović razgovarati, doznali smo u Uredu predsjednika. Tema razgovora ovog neformalnog susreta bit će prekogranična suradnja. Naime, danas bi trebala biti potpisana ratifikacija Sporazuma s BiH o povratku izbjeglih osoba što je korak dalje u rješavanju otvorenih pitanja između dvije zemlje, doznajemo s Pantovčaka.