ANTIVAKCIONALISTI STIŠĆU

Hoće li i kod nas cijepljenje biti dobrovoljno?

12.02.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Pritisak roditelja, nekih medija, dijela javnosti i antivakcionalističkog lobija možda bi u skoroj budućnosti u Hrvatskoj mogao uroditi plodom – cijepljenje bi moglo postati samo preporučeno, a ne više obavezno

U Ministarstvu zdravlja su nam potvrdili da bi se o tome mogla povesti javna rasprava, no prije svega im je namjera konzultirati stručnjake.

'U tijeku je priprema stručne rasprave koja će se baviti problematikom cijepljenja koju će organizirati Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a okupit će relevantne stručnjake iz tog područja. Cilj je definirati jedinstveno zajedničko stajalište stručnjaka koji se bave problematikom cijepljenja. Na temelju zajedničkog stajališta struke, Ministarstvo zdravlja će pokrenuti javnu raspravu o programu obaveznog cijepljenja', objasnili su nam za tportal.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu kako znaju za ovu inicijativu. Svjesni su rizika jer je liberalizacija u nekim zemljama dovela do smanjenja cijepnog obuhvata, pa i ponovnog vraćanja određenih bolesti koje su se smatrale iskorijenjenima. Naime, u pojedinim europskim državama oboljeli od rubeole, ospica, zaušnjaka i nekih sličnih bolesti posljednjih se godina broje u tisućama ili čak u desecima tisuća. Iako su komplikacije tih bolesti relativno rijetke, one mogu biti vrlo ozbiljne, a ponekad završavaju čak i teškim invaliditetom ili smrću.

'Danas smo, nažalost, svjedoci da je dio naših građana zbunjen, poneki donose i pogrešne odluke jer jednostavno nemaju jasnu i točnu informaciju. Pred stručnjacima je zahtjevan posao odabrati pravi način educiranja javnosti, pa i putem medija. Istovremeno kroz razgovor i u odnosu liječnik - pacijent, liječnik treba svakom pojedincu pružiti točan i jasan podatak o prednostima, dobrobitima, ali i mogućim rizicima cijepljenja', poručili su iz HZJZ-a.

No stručnjaci Zavoda nadaju se da će cijepni obuhvat u našoj zemlji ostati visok čak i ako se ukine obaveza cijepljenja. U nekim europskim zemljama on je zahvaljujući dobroj informiranosti građana visok gotovo isto kao i u zemljama u kojima je cijepljenje obavezno.

'Usprkos u zadnje vrijeme intenzivnom širenju dezinformacija, što smatramo izuzetno štetnim po zdravlje ljudi, Hrvatski zavod za javno zdravstvo ne sumnja u razboritost naših građana, što možemo potkrijepiti podacima koje prikupljamo. Primjerice, u Hrvatskoj se godišnje cijepi devet generacija djece, tj. oko 360.000 djece. Na temelju informacija koje dobivamo, svega oko 150 ljudi iskazalo je nepovjerenje i odbilo je cijepiti svoje dijete. Znači, 359.850 roditelja jasno je iskazalo povjerenje u medicinsku struku i cijepilo svoju djecu.

Kliknite za cijelu grafiku

Hrvatski zavod za javno zdravstvo prati provođenje cijepljenja i prati kretanje bolesti protiv kojih se cijepi. Dio smo svih relevantnih međunarodnih komunikacijskih kanala u svezi zaraznih bolesti i cijepljenja te na temelju raspoloživih domaćih i inozemnih podataka donosimo preporuke za cijepljenje hrvatskih građana', ističu u HZJZ-u.

Cijepljenje je jedan od najvećih uspjeha suvremene medicine. Njime su iskorijenjene brojne teške i smrtonosne bolesti (pogledajte ilustraciju desno). Međutim s nestankom opasnih bolesti sve više jača i antivakcinacijska propaganda koja nije novost u svijetu. Ona je kroz povijest uglavnom bila vezana uz vjerske skupine, a u novije doba i uz new age. Posljednjih godina dobila je novi poticaj nakon što je u jednom medicinskom časopisu objavljeno kontroverzno istraživanje u kojem je britanski liječnik Andrew Wakefield ustvrdio da cjepivo MMR uzrokuje autizam. Studija je kasnije povučena, Wakefield je osramoćen među stručnjacima, a opsežna istraživanja pokazala su da ne postoji veza između MMR-a i autizma. No znanstvenici su ocijenili da je prijevara uzrokovala najveću štetu medicini u više od stotinu godina. 'Dobar primjer' kako se opasne bolesti mogu vratiti ako se cijepni obuhvat značajnije smanji predstavljaju zemlje poput Pakistana i Nigerije u kojima se ponovno bilježi porast broja slučajeva polija i tuberkuloze zato što radikalni islamisti cijepljenje smatraju zavjerom Zapada. Nadajmo se da se ništa slično neće dogoditi u Hrvatskoj.