'IZUZETI' MINISTAR FINANCIJA

Hoće li Alvarez naći još skrivenih stvari u Agrokoru? Marić: Vidjet ćemo

05.04.2017 u 14:29

Bionic
Reading

'Nije baš da me nema, to je subjektivan dojam. Kao što sam činio u prijašnjim situacijama, odlučio sam da ću se izuzeti od odlučivanja o Agrokoru pa je tako bilo i u ovom recentnom primjeru', kazao je novinarima danas ministar financija Zdravko Marić

'Rekao sam prije pa ću ponoviti da ne mogu komentirati spekulacije o nepravilnostima. U mom dijelu odgovornosti, kada sam bio zaposlenik Agrokora, nisam bio u nadležnosti pri izradi financijskih izvještaja', istaknuo je.

Prijedlog Hrvatske narodne banke da se u zakonodavstvo uvede kazneno djelo protiv financijske stabilnosti nije htio komentirati.

Ali komentirao je sinoćnji prvi nastup Antonija Alvareza III. 'Mislim da je nastupio konkretno i korektno. Poslao je dobru poruku bez najava i obećanja, nego da treba prionuti poslu i raditi. Poznajem imidž i reputaciju same kompanije, a njega osobno ne znam', dodao je ministar.

Na pitanje hoće li Alvarez naći još puno toga sakrivenog u Agrokoru kaže: 'To ćemo vidjeti. Sigurno je da će imati dubok uvid i to je nužan preduvjet za restrukturiranje.'

Hoće li se situacija moći rasplesti bez aktivacije lex Agrokora? 'To je također teško reći. Čuli ste premijera u uvodnom obraćanju i sigurno smo još uvijek u sferi privatne kompanije koja nastoji pronaći rješenje', istaknuo je. Na pitanje o standstill aranžmanu, koji još uvijek nisu potpisale manje banke i dobavljači, kaže da je 'teško očekivati potpunu homogenost svih aktera. U financijskom dijelu najveći postotak njih je za to'.

U kontekstu saborske rasprave o lex Agrokoru, Marić kaže da pitanje standstill aranžmana i zakona nije ili-ili. 'Predlažemo zakon tako da stvara okvir da se ovakve stvari mogu amortizirati. Ako kompanija nađe rješenje bez aktiviranja zakona, mi ćemo to pozdraviti', dodao je.

Komentirao je i informacije o tome da Vlada ima spremnog čovjeka kojeg bi postavila u Agrokor. 'Za to ne znam, bez obzira na određene spekulacije o tome tko bi to bio.'