analizira krešimir macan

HNS prema anketama osvaja jedan posto, no bacili su udicu: Hoće li se na Blaženku Divjak upecati birači ili će ona HNS-u biti uteg?

08.06.2020 u 20:54

Bionic
Reading

Iako participiraju u Vladi, imaju potpredsjednika i svoju, doduše nestranačku, ministricu obrazovanja, predizborne ankete HNS-u daju nešto sitno iznad jedan posto podrške. Ipak, ova stranka izvukla je adut koji bi im mogao omogućiti da se nakon parlamentarnih izbora zadrže u Hrvatskom saboru. Riječ je o ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, kojoj su ovo prvi izbori

HNS samostalno izlazi na ove parlamentarne izbore, dok su 2016. bili u predizbornoj koaliciji sa SDP-om. Liste su tada izgledale znatno drugačije. Sada ih HNS mora popuniti sam.

U 3. izbornoj jedinici, koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju, u kojoj je HNS tradicionalno jak, na listu su stavili Blaženku Divjak, možda najprepoznatljivije HNS-ovo ime, iako ona sama nije u stranci.

Tako će aktualna ministrica obrazovanja prvi put na izbore, i to na posljednjem, 14. mjestu na listi u ovoj izbornoj jedinici. 'Prvi put da sam ponosna da sam negdje posljednja', poručila je u nedjelju Divjak, a ministrica je postala kao nestranačka osoba uz političku podršku HNS-a.

'S obzirom na to da je na posljednjem mjestu na listi, jasno je da ide po preferencijalne glasove', kaže nam politički analitičar Krešimir Macan.

Jasno je da je predsjednik HNS-a Predrag Štromar stavio Divjak na listu nadajući se kako će glasači nagraditi njezin rad na reformi obrazovanja. No može li to za njih biti balast, s obzirom na mnoštvo kritika Škole za život, ali i online obrazovanja u vrijeme epidemije.

  • +6
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

Macan napominje da je Divjak imala odličnu komunikaciju do štrajka prosvjetara prošle godine. Tijekom epidemije koronavirusa nije, smatra, bila na razini, a 'klizila je', kaže, i na komunikaciji vezanoj uz državnu maturu. No sve to ne mora imati ikakvog utjecaja na izbore. 'Bitno je da završi školska godina i onda se sve negativno vrlo brzo zaboravi', napominje Macan.

Dodaje da je, kakva god da jest, kurikularna reforma ipak pokrenuta te da je Divjak time prerezala gordijski čvor koji se nitko nije usudio razvezati posljednjih desetljeća. Na pitanje o slabom rejtingu HNS-a Macan kaže kako se ta stranka uvijek vrtjela na nekoliko posto.

  • +5
Predrag Štromar i Blaženka Divjak Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Trenutno imaju nešto više od jedan posto prema posljednjoj anketi, no dodaje da imaju jake pojedince u svojim sredinama.

'Tako da činjenica da Divjak izlazi na izbore na njihovoj listi HNS-u može pomoći jer idu na jake pojedince u svojim sredinama. Na izborima će se pokušati provući s obrazovnom reformom i pokušat će izboriti mjesto prepoznatljivošću', analizira Macan.

Podsjeća da ta stranka nikada nije imala više od nekoliko posto podrške i napominje da su na parlamentarne izbore 2007. također izašli samostalno i dobili dva saborska mandata. Tada im je adut bila Vesna Pusić.

'Oni definitivno igraju na jake pojedince. Uz Divjak, tu su Predrag Štromar te osječki gradonačelnik Ivica Vrkić', zaključuje Macan.