ODLAZE HORVAT I MIKAC?

HNS i HDZ u borbi za Čehokova nasljednika

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 26.07.2011 12:55
  • Objavljeno 26.07.2011 u 11:18
Ivan Čehok

Ivan Čehok

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Zeljko Hajdinjak

Iako su još mnoge stvari neizvjesne i nepoznate oko prijevremenih izbora za varaždinskog gradonačelnika i njegove zamjenike, koji će se održati zbog ostavke Ivana Čehoka, izgleda da će se glavna borba za njegovog nasljednika voditi između kandidata HNS-a i koalicijskih partnera te HDZ-a, ne dogodi li se neko čudo. Ishod ove izborne utakmice mogao bi biti krajnje neizvjestan, uspije li HDZ izabrati odgovarajuće kandidate, za što se iznenada otvorila mogućnost

U većini varaždinskih političkih stranaka, osobito manjih, zatečeni su prošlotjednom Čehokovom ostavkom, tako da tek razmišljaju o (ne)izlasku na prijevremene izbore, odnosno o mogućim kandidatima. Doda li se tome da zasada nema nikakvih naznaka da će se na izborima pojaviti kandidati nezavisni od političkih stranaka, neki se već vide u Gradskoj vijećnici, a prije svega to vrijedi za čelnike varaždinskog HNS-a.

Odlaze i Čehokovi zamjenici?

Zbog Čehokove ostavke vjerojatno će Zlatko Horvat i Slobodan Mikac uskoro morati otići s mjesta zamjenika gradonačelnika Grada Varaždina koji će umjesto njih voditi povjerenik Vlade sve do prijevremenih izbora. Takav zaključak nameće se ako se na umu imaju događaji koji su uslijedili nakon što je zbog zdravstvenih razloga Željko Katuša dao ostavku na mjesto benkovačkoga gradonačelnika još u listopadu 2009. godine, pet mjeseci nakon pobjede na neposrednim izborima.

Usporedo s odlaskom Katuše s mjesta gradonačelnika Benkovca, njegovom zamjeniku Mirku Erstiću prestao je mandat zamjenika gradonačelnika. Stoga je Benkovac do izvanrednih izbora održanih 28. prosinca 2009. vodio zadarski odvjetnik Zrinko Zrilić kojeg je Vlada RH imenovala povjerenikom za Grad Benkovac. Može li se ovakav ili sličan rasplet očekivati i u Varaždinu, još prije sedam dana upitali smo Ministarstvo uprave, no odgovor još nije stigao.

Da bi potkrijepili svoju uvjerenost u pobjedu, čelnici narodnjaka pozivaju se prije svega na rezultate nedavnih mjesnih izbora u Varaždinu. Međutim, iako je osvojila najviše mandata, koalicija HNS-a i HSU-a ipak ih je dobila oko 40 posto, i to u okolnostima vrlo slabog odaziva. Uz to, u odnosu na rezultate prije četiri godine, rast broja glasova i mandata te koalicije nije toliko impresivan kao kod varaždinskog SDP-a kojem, međutim, nedostaju prepoznatljivi kandidati za gradonačelnika i njegove zamjenike. Upravo zbog potonjeg izglednije je da će varaždinski SDP-ovci na izbore zajedno s narodnjacima, tim više što su SDP, HNS, IDS i HSU sklopili koaliciju na državnoj razini.

Budu li HNS, SDP i HSU odlučili zajedno izaći na izbore, bit će zanimljivo vidjeti tko će dati kojeg kandidata. Najjednostavnije, a i najpoštenije bilo bi da svaka stranaka dobije po jedno mjesto, no problem je što neki u HNS-u već javno traže više, odnosno mjesto gradonačelnika i (barem) jednog zamjenika.

Bez obzira na ove velike apetite, Čačić i Milanović, sviđalo se to nekima ili ne, vjerojatno bi već mogli odrediti varaždinskog gradonačelnika i njegove zamjenike, koje bi građani na izborima samo 'blagoslovili', da varaždinski HDZ nije donio zaključak o izlasku na izbore s vlastitim kandidatima.

Iako je to nešto što bi se očekivalo od svake velike stranke, takva odluka nije lako donijeta. Prije toga u igri su bile neke druge opcije, pa je tako jedan 'nezavisni' kandidat tražio podršku varaždinskog HDZ-a za svoju kandidaturu za gradonačelnika. Ipak, usprkos podijeljenosti, prevladalo je mišljenje da si HDZ ne može dopustiti apstinenciju u Varaždinu kada su na vratima i izbori za Sabor te referendum o pristupanju EU.

Sada, međutim, HDZ mora sam ili s mogućim partnerima izabrati i primjerene kandidate. Kao i u slučaju HNS-a, HSU-a i vjerojatno SDP-a, ni u HDZ-u taj izbor neće biti lak, ali zbog potpuno drugog razloga. Naime, HDZ je razapet između sadašnjih čelnika te članova koji dosada nisu bili u prvim redovima, ali su ostvarivali zapažene rezultate.

Uspije li u takvom procjepu i unutarnjem čišćenju varaždinski HDZ na kraju izabrati odgovarajuće kandidate, koji će osim stručnosti imati i viziju te biti bez mrlja, ishod izbora za Čehokovog nasljednika mogao bi biti uistinu neizvjestan. Pogotovo to vrijedi jer zasada nitko nije predstavio svoju viziju Varaždina, koja neće bježati od jasnog stava prema sadašnjosti i prošlosti, ali će se prije svega usmjeriti prema budućnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi