GORAN MARIĆ PROZIVA

HNB je kriv za moguću propast HPB-a

08.12.2009 u 19:55

Bionic
Reading

Saborsku raspravu o izmjenama Zakona o osiguranju depozita zastupnici su danas iskoristili kako bi banke prozvali da su na pomoć države reagirali smanjivanjem plasmana i povećanjem kamata na postojeće kredite, a Goran Marić (HDZ) prozvao je HNB da je odgovorna za rizične plasmane Hrvatske poštanske banke (HPB).

"Slučaj HPB-a pokušava se politizirati i čak se proziva Nadzorni odbor i utjecaj politike, a jako se dobro zna da obveza Nadzornog odbora nije procjenjivati rizičnost kreditnih plasmana, to je obveza institucija HNB-a", rekao je Goran Marić

Ustvrdio je da je jedan od članova Savjeta HNB-a, upitan zašto je u tom slučaju zakazao nadzor HNB-a, rekao - "Pa nije svako zlo za zlo, evo konačne prilike da i tu banku prodamo inozemnim vlasnicima kad naši ne znaju upravljati njima".

Marić je ponovno prozvao banke da su na vladine mjere kojima im se nastojalo pomoći - viši osigurani depozit i manju premiju osiguranja, reagirali smanjenjem plasmana i višim kamatama na postojeće kredite.

Ustvrdio je da je država od 1991. do danas u sanaciju bankarskog sustava utrošila 87,4 milijarde kuna.

"A kako su banke reagirale na sve te mjere? Najblaže rečeno nezahvalno, uskogrudno i sebično. Sve su poduzimale kako bi uvele različite naknade i podigle kamatne stope, pa je danas efektivna stopa dosegla nevjerojatnu razinu od 13 posto", rekao je Marić.

Ustvrdio je i da su samo dvije najveće banke u deset godina ostvarile čak 2 milijarde eura dobiti. Unatoč krizi u 2008. su, kaže, povećala dobit za ukupno 2,5 milijarde kuna u odnosu na 2007.

"Neki koji su s visokih političkih funkcija kreirali sanacije banaka, izravno su sebe postavljali na čelo tih banaka ili su od njih uzimali novce za svoje fondove. Stoga i ne čudi da su, kada je država morala platiti odštetu od 40 milijuna eura za Slavonsku banku, taj dan tu preko puta uz harmoniku pjevali partizanske pjesme i veselili se", rekao je Marić, koji nije precizirao o komu je riječ.

SDP-ovac Davor Bernardić uzvratio mu je da je država vlasnik HPB-a i da je Nadzorni odbor morao znati za rizične plasmane.

"Moram vas podsjetiti da su ti ljudi koji danas sjede u upravama banaka, a privatizirali su tada bankarski sektor, prije bili članovi HDZ-a, a danas su neki od njih i savjetnici premijerke Kosor", kazao je Bernardić.