REAKCIJA KUĆE LJUDSKIH PRAVA

'Hloverka daje opći oprost korumpiranima'

16.11.2009 u 15:57

Bionic
Reading

Nakon što je glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić smijenila urednicu 'Dossier.hr-a' Anu Jelinić zbog emisije o korupciji i organiziranom kriminalu, reagirala je Kuća ljudskih prava, koja objedinjava B.a.B.e., Centar za mirovne studije, Documentu, Građanski odbor za ljudska prava, udrugu Svitanje i Udrugu za promicanje jednakih mogućnosti

'Povod za ovo pismo slučaj je smjenjivanja Ane Jelinić, urednice jedne od najkvalitetnijih i najgledanijih emisija Hrvatske televizije, 'Dossier.hr', kakvih je na javnoj televiziji svakim danom sve manje. Držimo nedopustivim postupak glavne urednice Informativnog programa Hloverke Novak-Srzić. Navodni argumenti koje je iznijela kao opravdanje za ovaj čin posve su neumjesni, štoviše u potpunoj su suprotnosti s profesionalnim i etičkim standardima novinarske profesije. Naime, pravo na informaciju, slobodu izražavanja i kritiku jedno je od temeljnih prava svakog ljudskog bića, iz kojeg proizlazi pravo i obaveza novinara da osiguraju upoznavanje s činjenicama i različitim mišljenjima javnost. Novinari su dužni, među ostalim, pridonositi jačanju pravne države i kao demokratski dio javnosti sudjelovati u kontroli nad djelovanjem vlasti i politike', navodi se u pismu Kuće ljudskih prava upućenom na adresu saborskog Odbora za medije.

'U Izvješću Europske komisije o napretku Hrvatske za 2009. popis je područja u kojima je napredak Hrvatske spor ili nezadovoljavajući, odnosno i nadalje gotovo potpuno isti kao i nekoliko proteklih godina: reforma pravosuđa i javne uprave, korupcija i organizirani kriminal. Javna televizija takvoj je ocjeni zasigurno svesrdno potpomogla. Umjesto otvaranja ozbiljnih tema na ozbiljan način, uređivačkoj je politici, čini se, najvažnije nikom se od moćnih previše ili uopće ne zamjeriti pod krinkom profesionalnosti. Reći da se u Hrvatskoj 'o korupciji, kriminalu i mafiji može govoriti samo ako imamo dokaze' ravno je davanju općeg oprosta svim u korupciju i kriminal umiješanim osobama. S druge strane, nebrojeno je primjera u kojima su se ta ista kuća i rukovodstvo ogriješili o osnove profesionalnosti (o etičnosti da ne govorimo), ali začudo uvijek kad se radilo o osobama bez većeg političkog utjecaja', navodi se u pismu.

'Zahtijevamo da konačno poduzmete ozbiljne korake u rješavanju ovog problema. Kao najviše zakonodavno tijelo Republike Hrvatske trebali biste, bez obzira na stranačku pripadnost i osobne interese, konačno početi štiti Ustavom zagarantirana prava svih građana i građanki Republike Hrvatske', pozivaju u udruzi Kuća ljudskih prava.

'O grubom kršenju ljudskih prava urednice Ane Jelinić obavijestili smo Mrežu kuća ljudskih prava i međunarodne institucije koje se bave zaštitom prava na slobodu izražavanja', zaključuje se u pismu.